USA ožívají, ekonomika rostla rychleji, než se čekalo

Karel Toman
28. 1. 2011 16:51
Největší ekonomika světa v posledním čtvrtletí 2010 nabrala dech růstem o 3,2 % HDP
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington/Praha - Největší ekonomika světa v posledním čtvrtletí roku 2010 nabírá dech.

Růst táhla především domácí spotřeba Američanů, která v tomto období rostla meziročně o 4,4 procenta - nejrychleji za poslední čtyři roky.

O rovných deset procent se ve stejném období zvýšil i americký export, posilovaly i útraty firem do vybavení a softwaru. 

To vše dává naději na silnější růst i v roce 2011, zvláště když vládní stimulační výdaje do ekonomiky vloni ustaly. Přitom v roce 2009 zažily USA meziroční propad HDP o 2,6 procenta, což byl nejhorší výsledek za 60 let.

Nejlepší kvartál za celý rok

Podle amerických úřadů rostlo v posledním čtvrtletí loňského roku americké HDP meziročně o 3,2 procenta. To je nejenom zlepšení oproti růstu 2,6 procenta o čtvrtletí dřív, ale vůbec nejlepší hodnota za celý rok.

"Světlým bodem růstu amerického HDP na konci roku 2010 byla určitě jeho struktura," zhodnotil dnešní čísla ekonom ČSOB Jan Čermák.

Po třech kvartálech, kdy byl růst založený jenom na domácích faktorech od masivního doplňování zásob a vysokých útrat domácností, podpořených vládními stimuly, začal ekonomiku konečně výrazně posilovat i zahraniční obchod.

"Jednoduše Amerika již nehrála roli 'globálního dovozce v poslední instanci', ale přenechala ji zemím přezdívaným zkratkou BRIC  - Brazílie, Rusko, Indie, Čína," shrnul Čermák.

Experti navíc odhadují že silná domácí spotřeba, která tvoří 70 procent veškeré ekonomické aktivity USA, poroste po celý rok oproti loňsku o 3,2 procenta. To by byl dvojnásobek celkového tempa růstu domácí spotřeby za celý letošní rok.

Nezaměstnanost je ale pořád vysoká

Export zmíněným desetiprocentním růstem ve čtvrtém kvartálu výrazně předstihl růst o 5,8 procent ve čtvrtletí třetím.

Jan Čermák z ČSOB ale upozornil i na možné slabé stránky jinak dobrých zpráv.  Růst spotřeby šel podle něj v USA i tentokrát ruku v ruce s poklesem úspor. A s ohledem na solidní růst byl pro něj  zklamáním  i vývoj nezaměstnanosti, která je, a podle něj asi i dlouho bude, stále velmi vysoká.

 

Právě se děje

Další zprávy