USA obchází strašák deflace. Úroky spadly téměř k nule

Lenka Málková, Dina Podzimková
16. 12. 2008 20:20
Základní sazba je nyní 0 až 0,25 %
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Americká centrální banka (Fed) dnes po dvoudenním vyjednávání rekordně srazila úrokové sazby. A to ještě mnohem razantněji, než analytici očekávali.

Základní úroková sazba má nyní hodnotu nula až 0,25 procenta. Doposud to bylo jedno procento. Sazba přitom od loňského září prošla drastickým snižováním z úrovně 5,25 bodu a experti očekávali pokles "jen" o půl procenta. Jde zároveň o nejnižší sazbu za 94 let existence Fedu.

"Naše národní hospodářská politika musí rázně zacílit na rizika pro finanční stabilitu a ekonomický růst," řekl předseda Fedu Bernanke počátkem tohoto měsíce.

Jeho tehdejší slova dnes centrální banka v podstatě zopakovala a v prohlášení uvedla, že "využije všech dostupných prostředků" pro utlumení rok trvající recese.

"Považujeme to za nejlepší možný krok k americkému spotřebiteli a finančního trhu," ocenil postup centrální banky Michael Woolfolk z Bank of New York-Mellon.

Nízké úroky, velké riziko  

Rychlé přibližování úrokových sazeb k nule ale také vyvolává otázky, jaké jiné nástroje měnové politiky chce Fed využít, aby od země odvrátil hrozbu deflace.

Ta totiž sice může být na první pohled pro spotřebitele příznivá, protože snižuje ceny zboží, skrývá ale značné riziko. Pokud totiž lidé uvěří, že ceny budou nadále klesat, odkládají nákupy na pozdější dobu.

To s sebou nese nižší tržby, další zpomalování ekonomické aktivity, tudíž i méně pracovních míst a nižší prostředky určené na výplaty. Tak vzniká začarovaný kruh, ze kterého je jen velmi těžké vystoupit. A dnes zveřejněná čísla o vývoji americké inflace ukazují, že země je od něj skutečně jen krůček.

Spotřebitelské ceny jdou ke dnu

Ministerstvo financí totiž dnes informovalo o dalším rekordním propadu spotřebitelských cen. Index tak v listopadu meziměsíčně klesl o 1,7 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 1947, kdy se tento údaj začal pravidelně sledovat.

Na vině jsou především ceny energií, které v listopadu spadly o rekordních 17 procent. Nebývale prudce klesla i cena benzínu. Zatímco v říjnu se snížila o 14,2 procenta, v listopadu již o 29,5 procenta. V meziročním srovnání pak index spotřebitelských cen stoupl pouze o 1,1 procenta.

"Myslím, že jsme se dostali do deflační spirály, která se nás podrží ještě po část příštího roku," komentoval výsledky pro agenturu Reuters jeden z expertů newyorské investiční banky Jefferies & Co.

Fed hledá alternativy

Pokud se tedy Fed zbaví možnosti ovlivňovat finanční trh prostřednictvím úvěrů, bude muset hledat jiné cesty. Nejpravděpodobněji se jeví možnost umělého zvyšování likvidity. „Fed se čím dál tím víc přibližuje kvantitativnímu uvolnění," domnívá se například jeden z stratégů New Yorských RBC Capital Markets T. J. Marta.

To spočívá v tom, že centrální banka vypouští do oběhu velké množství nekrytých peněz. Například tím způsobem, že skupuje vládní dluh.

Fed bude navíc nejspíš usilovat o posílení spotřebitelské důvěry, aby se tak zastavil dramatický propad na trhu realit a vytvořil silný impuls pro nastartování poptávky a stimulaci hospodářství jako celku.

Dnešní statistická data ale ukazují, že to nebude mít jednoduché, Kromě již zmíněných energií a pohonných hmot totiž prudce klesá právě i zájem o nové bydlení a počet nově vydaných stavebních povolení i tempo stávající výstavby shodně klesly na dlouhodobá minima.

Počet zahájených staveb se propadl oproti říjnu o 18,9 procenta, což je největší propad od března 1984. A množství nových stavebních povolení, které naznačuje budoucí vývoj rezidenční výstavby, se snížil o 15,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy