USA nově podpoří ekonomiku: Založí "špatnou banku"

Ekonomika Ekonomika
10. 2. 2009 17:40
Takzvaný Plán finanční stability na podporu úvěrového trhu má tři části

Washington - Americká vláda představila druhý plán na oživení finančního sektoru - ke stabilizaci zhrouceného úvěrového trhu využije druhou část z Kongresem na podzim schváleného záchranného balíčku - tedy 350 miliard dolarů, které zmobilizují další asi bilion dolarů z veřejných a soukromých zdrojů. Prohlásil to v úterý americký ministr financí Timothy Geithner.

Plán, čerstvě přejmenovaný na Plán finanční stability, je součástí stabilizačního programu za 700 miliard dolarů. Polovinu z těchto peněz již využila bývalá Bushova vláda, a to hlavně k rekapitalizaci bank. Ovšem nové Obamově administrativě se využití těchto peněz nezamlouvalo.

Celkem 100 miliard nyní připadne na takzvanou "špatnou banku", která bude vykupovat od finančních institucí problematická aktiva. Ta bankám znemožňují poskytovat úvěry nové. Klíčový bod se má opírat o spolupráci se soukromými investory, takže objem peněz k vykoupení toxických aktiv by měl ještě vyšší. Podle vlády se bilance bank s přičiněním plánu podaří očistit od špatných aktiv v částce minimálně 500 miliard dolarů.

Analytici se však obávají, že zamoření finančního sektoru problémovými hypotékami a cennými papíry je daleko vyšší.

Investoři se bojí slabých míst v plánu

V dalším bodě chystá vláda USA rozhýbat půjčky pro spotřebitele i podniky. Na podporu těchto úvěru poskytne také 100 miliard dolarů. Tyto peníze mají zajistit úvěry v celkové sumě kolem bilionu dolarů a rozšíří již platný program americké centrální banky (Fed).

"Finanční systém se stále zotavuje a některé jeho části jsou kriticky poškozeny, tuto nebezpečnou dynamiku musíme zvrátit. Bez obnovení kreditních linek nemůže ekonomika růst," prohlásil Geithner.

Dalších 100 miliard je určeno na kapitálové injekce bankám. Zbývajících 50 miliard ministr financí použije k podpoře vlastníků domů, jimž hrozí propadnutí hypotéky a exekuce nemovitosti.

Finanční trhy na oznámení ministra ovšem reagovaly negativně. Podle odborníků je totiž v novém plánu řada slabých míst. Po jeho zveřejnění začaly akciové indexy výrazně oslabovat. Ztrácí index Dow Jones i technologický Nasdaq. Také kurz dolaru v reakci slabil vůči euru i japonskému jenu.

 

Právě se děje

Další zprávy