USA: krize dopadne i charitu. Přijde o daňové úlevy

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 3. 2010 10:55
Jednotlivé státy USA se chtějí spravit na neziskovkách
V krizi je každý cent dobrý, rozhodly se americké státy a chtějí danit charitu.
V krizi je každý cent dobrý, rozhodly se americké státy a chtějí danit charitu. | Foto: Reuters

Washington/New York - S tím jak se vinou dopadů ekonomické krize vyprazdňují pokladny jednotlivých států USA, roste tlak na rušení daňových úlev pro charity a neziskové organizace.

To ale vyvolává silné nesouhlasné reakce. Podle kritiků je tento postup krátkozraký, protože v konečném důsledku povede k potlačení aktivit dobročinných organizací.

Neziskové a charitativní organizace navíc ekonomickou krizí trpí stejně jako rozpočty států a měst. O úmyslu některých států zrušit daňové výjimky informoval deník The New York Times.

Mezi tyto státy se řadí například Havaj, která chce na neziskovky uvalit zvláštní daň. Kansas zase chce, aby i charity musely odvádět daň z obratu. Pennsylvánie pro změnu hodlá neziskovým organizacím odebrat výjimku, díky které nemusely platit daň z nemovitostí.

Například město Minneapolis již loni na podzim rozhodlo, že i charity budou stejně jako občané a firmy přispívat na veřejné osvětlení.

Výkonný ředitel Národní rady neziskových organizací Tim Delaney, je ale toho názoru, že je tento přístup vedení států a měst pro neziskový sektor smrtící.

"Neziskové organizace v této ekonomice skomírají. Jejich příjmy klesly, poptávka po službách, které od nich místní a státní vlády očekávají, naopak značně vzrostla," cituje ČTK Delaneyho. 

Podle amerického Národního střediska pro statistiky o dobročinnosti fungovalo v loňské roce ve Spojených státech zhruba 1,6 milionu neziskových organizací, které mají daňové výjimky.

Z nichž je téměř milion charit, zhruba 118 tisíc soukromých nadací a asi 450 tisíc dalších neziskových organizací, například obchodních komor či různých občanských sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy