Unikát: Německo vydělalo na tom, že se zadlužilo

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
18. 7. 2012 17:14
Středeční emise dvouletých dluhopisů měla záporný výnos
Investoři na burzách přijímají i záporný výnos z německých dluhopisů.
Investoři na burzách přijímají i záporný výnos z německých dluhopisů. | Foto: Reuters

Londýn - To, že na emisi dluhopisů může vydělat také sám stát, ukazuje příklad Spolkové republiky, jejíž obligace jsou všeobecně pokládány za velmi bezpečnou investici.

Německo totiž ve středu vůbec poprvé v historii prodalo dvouleté státní dluhopisy se záporným výnosem. Investoři tak zaplatí víc, než se jim vrátí. V krizi to ale většina z nich vidí jako rozumný krok, neboť si uloží peníze do cenných papírů, které jsou v Evropě nyní považovány za relativně nejbezpečnějšího uchovatele hodnoty. Německá vláda zase získá peníze na správu státu a nic ji to nestojí.

Ministerstvo financí ve středeční aukci prodalo dvouleté dluhopisy v objemu 4,173 miliardy eur (asi 105,5 miliardy Kč). Německo a několik dalších zemí s nejvyšším ratingem už dříve prodaly dluhopisy také se záporným výnosem, vždy ale šlo jen o cenné papíry s krátkou, vesměs několikaměsíční dobou splatnosti.

Výnos v dnešní aukci činil podle Bundesbanky -0,06 procenta. V  červnu přitom dosáhl plus 0,1 procenta. Průměr od začátku roku zatím představuje 0,173 procenta.

Část investorů je teď ochotna přistoupit na nulový i záporný výnos a je pro ně klíčové, že mají peníze v těch nejbezpečnějších investicích, které si lze za současných podmínek představit. Se záporným výnosem se ostatně prodávají německé obligace na sekundárních trzích již nějakou dobu.

Investoři jsou při současné inflaci na úrovni 1,7 procenta na evropských burzách dokonce ochotni připlatit na záporném úroku až 1,76 procent z částky, kterou do dluhopisů vložili.

"Některé instituce musejí držet bezpečná aktiva, protože je potřebují vykazovat v bilanci. Pak jim ani nezáleží na tom, jaká je cena nebo jaký je výnos. Bezpečných investic je teď ve světě obecně méně," řekl agentuře Reuters analytik úrokových sazeb Patrick Jacq z finančního ústavu BNP Paribas.

"V globálním systému jsou teď obrovské sumy volných peněz, což strhává výnosy do negativního pásma," dodal Jacq. Tím se také částečně vysvětluje, proč byla poptávka po papírech se záporným výnosem asi dvakrát vyšší, než vláda nabízela.

Státní dluhopisy klíčových zemí mají na trzích specifické názvy, které jednoznačně určí, o dluhopisy které země jde. Zatímco "Schatz" je německý státní dluhopis s dvouletou splatností, "Bund" je německý dluhopis se splatností deset let. Podobně třeba "Samurai" v tomto kontextu odkazuje na japonské dluhopisy, "Dragon" zase na asijské mimo Japonsko.

 

Právě se děje

Další zprávy