Unijní volnost? Češi jsou přeborníky ve stížnostech

Tomáš Fránek
13. 5. 2008 23:34
Úřady vytvářejí firmám stále více překážek
Foto: Ondřej Besperát

Zlín - Francouzi si stěžují na diskriminační poplatky za vstup do rumunských klášterů, Britové se obtížně dostávají se svými zdravotnickými váhami na francouzský trh, Finové měli problémy dodávat vitamíny do Česka a Češi zase s uznáním lékařské odbornosti v Německu.

Tak v praxi vypadá situace s volným trhem v členských státech Evropské unie.

Jednotný trh se společnými pravidly se tak podle výroční zprávy systému Solvit, zabývajícího se mimosoudním řešením sporných problémů, mění spíše v organizaci plnou bariér, kde si úřady jednotlivých zemí unijní předpisy vysvětlují podle svého.

Stížností je stále víc

Podle výroční zprávy tak každoročně stoupá počet případů, kdy úřady jednotlivých zemí přes společné evropské právo hází klacky pod nohy lidem a podnikatelům. Oproti roku 2006 zaznamenal vloni systém Solvit celkový nárůst případů o 75 procent.

Češi přitom patří v rámci unie mezi ty, kteří si stěžují na postup úřadů dalších evropských zemí poměrně často, počet jejich stížností převyšuje průměr. Z nových členských zemí unie jsou aktivnější už jenom Poláci.

Solvit centrum tak třeba muselo řešit stížnost české firmy, které chtěla na Slovensko dodávat umyvadla z Rumunska. Umyvadla byla testována v českém autorizovaném středisku, Slovensko ale chtělo, aby je firmy stáhla z trhu.

Až po zásahu Solvit centra Slovensko uznalo dokumenty a umyvadla se mohla prodávat.

Podobně až po zásahu Solvit centra Lékařská komora v Sasku po několika měsících uznala kvalifikaci českého lékaře. Irské úřady zase muselo Solvit centrum přesvědčit o tom, že má Čechům vydat formuláře potřebné jako doklad o práci v zahraničí.

Ani české úřady si v některých případech s evropskými směrnicemi neví rady. České Solvit centrum se tak podle výroční zprávy dostalo v jedné z kategorií na první místo v celé Evropské unii.

Česko s prvenstvím

V roce 2007 se umístilo na prvním místě, pokud jde o procento vyřešených případů nesprávné aplikace evropského práva ze strany českých úřadů.

Do výroční zprávy se tak dostal případ finské společnosti, která požádala v Česku o to, aby mohlo dodávat do země potravinové doplňky. České úřady tvrdily, že podle tuzemských předpisů byly překročeny limity pro vitamín B - výrobek by tak mohl být škodlivý pro zákazníky, spor trval rok.

Po zásahu Solvit centra může finská firma svoje výrobky do Česka dovážet.

Podobné spory mezi sebou řeší i další země. Britská firma vyrábějící zdravotnické váhy, které prodávala v řadě členských zemí unie, se více než rok marně snažila dostat na francouzský trh, Teprve po zásahu Solvit centra se postoj úřadů změnil.

Úspěšné byly stížnosti na diskriminační poplatky v rumunských klášterech nebo lotyšských vysokých školách, kde byly platby vyšší pro cizince.

 

Právě se děje

Další zprávy