Unie stále bez rozpočtu. Hrozí jí krize

Adam Junek
16. 12. 2005 0:01
Brusel - Summit Evropské unie se v první den na rozpočtu nedohodl, Britové by dnes měli předložit nový návrh.

Zábrany z ostnatých drátů lemují Schumanovo náměstí mezi budovami Evropské komise a Rady. Nepovolané bez správných propustek na krku policisté nemilosrdně vykazují za bariéry. Již tak zmatená doprava v Bruselu je ještě více ochromena, protože se po ulicích prohánějí kolony diplomatů, které doprovázejí policisté a dělají jim cestu.

Ochromení však hrozí i samotné Evropské unii, pokud se na právě probíhajícím summitu nedokáže dohodnout na rozpočtu pro léta 2007 až 2013. Nejtvrdší jednání se právě rozběhla.

Všichni proti Blairovi

Po večeři začala série bilaterálních jednání mezi jednotlivými státy a britským předsednictvím. Návrh z Londýna totiž proti premiéru Blairovi postavil nejen většinu ostatních států, ale také Evropskou komisi a Evropský parlament.

PŘEČTĚTE SI: Boj o evropské peníze propuká naplno

"Poslanci nemohou v žádném případě souhlasit se stávajícím návrhem rozpočtu. Ten počítá s výdaji ve výši 1,03 procenta hrubého domácího produktu unie, která se rozšíří na 27 členů. Nedávno jsme ale v plénu schválili rozpočet na příští rok ve výši 1,09 procenta, a to bude členů jen 25. Jak se má unie rozvíjet, když nechce svůj rozvoj financovat," ptal se Josep Borrell, předseda europarlamentu. Souhlas poslanců je ke schválení rozpočtu nutný.

Blair nakonec pod tlakem přislíbil, že přijde v nejbližších hodinách s třetí verzí rozpočtu. Podle všeho půjde opět jen o "kosmetické úpravy" původního návrhu.

Poláci dostanou přidáno

Co Britové mohou nabídnout? Nejspíš přidají peníze Polsku, které má nyní dostat v přepočtu na hlavu zhruba o třetinu méně dotací než Česko. Ostatně Česká republika dostane z tohoto hlediska nejvíce z nováčků, konkrétně 320 eur na jednoho obyvatele ročně.

O tom, čím Blair podmiňuje dohodu o rozpočtu, ČTĚTE ZDE.

Premiér Jiří Paroubek také po včerejším jednání prohlásil, že dohoda je pro Česko výhodná, a proto ji podporuje. Zhruba třetina zemí je však podle něj připravena britský návrh odmítnout.

Blair se zřejmě pokusí uchlácholit Francii a obětuje ještě více z britské slevy z rozpočtu. Zatím nabídl, že se v sedmi letech vzdá osmi miliard eur. Francouzi by ale nejraději viděli čtrnáctimiliardové mínus, protože právě tolik Blair odebral nováčkům ze strukturálních fondů. Londýn nejspíš v upraveném návrhu oželí přibližně další dvě miliardy eur.

Foto: Reuters

Nebude-li dohoda, budou biti nováčci

Britská delegace zrušila tiskovou konferenci naplánovanou po večeři státníků, což se považuje za signál, že dohoda bude velmi těžká.

Bez ní však unie zamíří do krize. Neschválení rozpočtu by znamenalo, že se jeho schvalování přesune na příští rok. Čím později se ale o finanční perspektivě rozhodne, tím více problémů to způsobí. V případě nováčků, tedy i Česka, by se čerpání peněz z evropského rozpočtu mohlo zpozdit i o dva roky.

Ještě horší variantou by bylo neschválení rozpočtu před začátkem roku 2007. Potom by se postupovalo podle rozpočtu z roku 2006 navýšeného o inflaci. V něm se však nepočítá s tak vysokými dotacemi pro země, které loni do unie vstoupily.

 

Právě se děje

Další zprávy