Ukrajina zvýšila odběr ruského plynu. Dělá si zásoby

ČTK ČTK
3. 3. 2014 13:12
Podle analytiků se Kyjev snaží odebrat co největší množství plynu za nižší ceny
Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajina v posledních několika dnech zvýšila dovoz ruského zemního plynu. Podle agentury Reuters to uvedl mluvčí společnosti Ukrtransgaz, která má monopol na přepravu plynu na Ukrajině.

Společnost také ujistila, že tranzit ruského plynu do evropských zemí se uskutečňuje jako obvykle. Sdělení se objevilo poté, co Moskva varovala, že by mohla sousední zemi přestat poskytovat slevu na plyn.

"Zdvojnásobili jsme náš dovoz plynu z Ruska. (V sobotu) 1. března jsme dovezli 45 milionů kubických metrů plynu ve srovnání s 20 miliony z 1. března 2013," sdělil podle Reuters mluvčí společnosti Ukrtransgaz.

Nejmenované zdroje z ruského plynárenského odvětví této agentuře rovněž dnes uvedly, že ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz minulý týden ve středu dovezla 27,6 milionu kubických metrů plynu. Ve čtvrtek údajně dovoz zvýšila na 45,8 milionu kubických metrů a v pátek na 60 milionů kubických metrů. V sobotu prý Naftogaz od ruského plynárenského gigantu Gazpromu odebral 44,5 milionu kubických metrů.

Situace s platbami je znepokojivá

Naftogaz i Gazprom se k důvodům zvýšení dodávek plynu odmítly vyjádřit. Podle analytiků se však Kyjev snaží odebrat co největší množství plynu za nižší ceny. Ukrajina má po masových protestech novou proevropsky orientovanou vládu. To rozhněvalo Moskvu, která varovala, že Kyjev by mohl přijít o slevu na plyn od ruského státem vlastněného Gazpromu vzhledem k nesplacenému ukrajinskému dluhu za dodávky plynu.

Ani Gazprom nevylučuje, že Ukrajině kvůli dluhu slevu na plyn zruší. Finanční ředitel společnosti Andrej Kruglov dnes varoval, že Gazprom by mohl zvýšit cenu zemního plynu pro Kyjev po prvním čtvrtletí.

"Situace s platbami je znepokojivá. Ukrajina platí, ale ne tak dobře, jak bychom chtěli," sdělil podle Reuters Kruglov. Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy podle něj pokračuje normálně.

Rusko-ukrajinské vztahy týkající se dodávek plynu jsou důležité pro Evropu, která dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy