Ukrajina má míň plynu. Hrozí omezením i Evropě

Adam Junek
5. 3. 2008 11:22
Na Ukrajinu teče už o polovinu méně plynu
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice.
Přečerpávací plynová stanice v Bogoričansku nedaleko ukrajinské západní hranice. | Foto: Reuters

Moskva/Praha - Začalo další dějství v rusko-ukrajinské přetahované o plyn. A tentokrát již ohrožuje i západní Evropu. Ruský plynárenský monopol Gazprom totiž splnil pohrůžky a přestal od šesti hodin posílat potrubím na Ukrajinu o další čtvrtinu méně suroviny.

Ukrajina by tak nyní měla dostávat méně než polovinu obvyklého objemu plynu, uvedla agentura AP.

Čtěte také:
Ukrajina hrozí, že sníží dodávky plynu Evropě

"V případě, že Gazprom bude nadále nepokrytě pokračovat v porušování technických dohod mezi oběma zeměmi tím, že bude snižovat přítok plynu ze Střední Asie, vyhrazuje si Naftogaz právo podniknout příslušné asymetrické kroky na obranu zájmů ukrajinských spotřebitelů," stojí v prohlášení společnosti Naftogaz, ukrajinského protějšku Gazpromu.

Do Evropské unie proudí přes Ukrajinu čtvrtina spotřebovávaného plynu.

Ukrajinci navíc tvrdí, že Gazprom neplatí transportní poplatky. To ruská strana odmítá.

Ve sporu jde o neuhrazený ukrajinský dluh za plyn. Podle aktuálních informací, které poskytl Gazprom, jsou nezaplaceny účty za 600 milionů dolarů, píše agentura Reuters.

Do sporu se snaží zasáhnout i bruselská administrativa pod tíhou hrozby, že by se Evropa octla bez ruského plynu.

Eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs a slovinský ministr financí Andrej Vizjak, jehož země unii předsedá, vyzvaly obě strany k "rozhodnému úsilí spor vyřešit" a také ve společném prohlášení trvají na tom, že dodávky nesmějí být přerušeny. "Žádná země EU zatím nepocítila pokles dodávek," uvedli pak.

Česko se zatím nemusí obávat, uvedl v pondělí mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský:

"Podle informací, které máme k dispozici, Gazprom předpokládá, že zcela splní podmínky kontraktů o dodávkách zemního plynu do České republiky. Ani předcházející spory mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy neovlivnily dodávky zemního plynu pro zákazníky skupiny RWE v ČR."

 

Právě se děje

Další zprávy