Úklid po skvrně bude dvakrát dražší než po Exxon Valdez

Jana Horáčková, investicniweb.cz
8. 6. 2010 8:57
Kolik bude ropná havárie stát investory? Účet stále není uzavřen.
Kontrolované hoření. Jde o součást plánu, jak zredukovat ropné skvrny plující zálivem.
Kontrolované hoření. Jde o součást plánu, jak zredukovat ropné skvrny plující zálivem. | Foto: Reuters

Praha - Únik ropy v Mexickém zálivu sleduje celý svět. Akcie BP od 22. dubna, tedy ode dne, kdy se potopila vrtná plošina Deepwater Horizon, odepsaly 33,5 procenta. Panika není přítelem investora, proto se podívejme, jaký je celkový rozsah škod souvisejících s neštěstím. Podle nich by se měli investoři řídit především.

Kolik stojí katastrofa Wall Street?

Pozornost se zaměřuje především na BP. Událost se však přímo týká dalších 4 firem: Anadarko Petroleum (APC - menšinový podílník), Transocean (RIG - provozovatel plošiny), Halliburton (HAL - práce na utěsnění vrtu) a Cameron International (CAM - její bezpečnostní zařízení selhalo).

Od 20. dubna, kdy došlo na plošině k explozi, klesají akcie všech těchto firem, nemluvě o korekci na akciovém trhu jako takovém. Společnosti dosud přišly o téměř 111 miliard dolarů, nejhůře je na tom samozřejmě BP.

Část ztrát souvisela s celkovým poklesem trhu. Během tohoto období klesl S&P Global Energy Sector (IXC) o 15 %. Při započtení tohoto faktoru lze předpokládat škody způsobené přímo katastrofou zhruba na úrovni 66 miliard dolarů.

Dosud největším ropným neštěstím bylo ztroskotání tankeru Exxon Valdez v roce 1989. Výsledkem byly náklady v celkové částce odpovídající dnešní částce zhruba 7 miliard dolarů. Bude havárie v Mexickém zálivu stát devětkrát více?

Nejhorší ropná katastrofa v historii?

Zásadní rozdíl spočívá v dopadu na místní ekonomiku. Rybolov na pobřeží Louisiany a Mississippi je zcela v troskách. Do problémů se dostal také místní turismus.

Dopady na turistický ruch a rybolov budou miliardové.

Lesnictví, rybolov a související činnosti vynesly v roce 2007 v Louisianě 613 a v Mississippi 609 milionů dolarů. Dohromady se tedy náklady na tyto položky pohybují zhruba okolo 1,2 miliardy dolarů.

Umění, zábava a rekreace znamenaly 3,7 miliardy, především v Louisianě. Zde je těžké odhadnout dopad ropné skvrny. Už jen úbytek kupní síly v souvislosti s ochromením ekonomiky bude znamenat zhruba poloviční útratu, tedy uvažujme zhruba 1,9 miliardy dolarů za rok.

Tržby restaurací a hotelů obou států činily za rok 2007 9,1 miliardy. I v situaci, kdy se nezavřou všechny a některé budou prosperovat z lidí pracujících na odstranění skvrny, státy přijdou o dalších 4,5 miliardy ročně.

Celkové náklady z těchto tří oblastí tedy dosahují 7,6 miliardy dolarů ročně.

Další náklady pro BP

Pokuty, náklady na vyčištění a podobně - v případě havárie Deepwater Horizon budou minimálně dvakrát vyšší než v případě tankeru Exxon Valdez, to znamená zhruba 14 miliard dolarů.

Samozřejmě mohou vyvstat další neočekávané výdaje. Škoda se může rozšířit do dalších států. Pro těžbu ropy z velkých hloubek mohou být zavedena přísnější pravidla, čímž utrpí celý průmysl. Případné omezení nabídky ropy povede k její vyšší ceně.

V důsledku paniky vznikl také problém s dluhopisy společnosti BP. Na úvěrových trzích začaly růst obavy z rizika nesplacení těchto dluhopisů, což zvedlo jejich výnosy o 1,8 procentního bodu nad výnosy vládních dluhopisů. Během krize si přitom BP držela solidní bilanci s menším podílem dluhu. Smůla.

Co tedy bude s akciemi BP - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy