Uber se po roční přestávce vrací na finské silnice. Čekal na legislativu

ČTK ČTK
4. 7. 2018 17:12
Ve Finsku tento měsíc vstoupila v platnost reforma přepravních pravidel, která vytváří právní rámec pro fungování služeb, jako je Uber.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Helsinky - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se po roční přestávce vrací na finské silnice. Firma oznámila, že od dnešního odpoledne ve Finsku obnovuje své služby UberX a UberBlack. Ve Finsku tento měsíc vstoupila v platnost reforma přepravních pravidel, která vytváří právní rámec pro fungování služeb, jako je Uber, píše agentura Reuters.

"Řidiči (Uberu), kteří v rámci nové regulace získali plnou licenci, nyní budou schopni pomáhat tisícím Finů dostat se stisknutím tlačítka z jednoho místa na druhé," uvedl šéf divize Uber Nordics Joel Järvinen. "Doufáme, že jiné země, ve kterých nyní obyvatelé nemohou používat služby jako Uber, se brzy přidají," dodal.

Uber v řadě zemí čelí regulačním a právním překážkám kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali.

Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy