Uber čelí další žalobě, údajně špehoval konkurenci díky špionážnímu softwaru

ČTK ČTK
9. 9. 2017 0:26
Americká justice vyšetřuje alternativní taxislužbu Uber. Údajně používala nelegální software ke sledování řidičů konkurenční firmy Lyft. Podle zdrojů agentury AP se nyní zkoumá, zda došlo k porušení federálních zákonů. Mluvčí Uberu uvedla, že firma na šetření spolupracuje a že užívání softwaru bylo přerušeno, informovala agentura AP.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco - Alternativní taxislužba společnost Uber už vede řadu právních sporů. Jde v nich o podnikovou špionáž, ale i o sexuální obtěžování, kvůli kterému ji žaluje bývalá zaměstnankyně.

Nejnovější žalobu podal jeden z řidičů taxislužby Lyft v San Franciscu. Šetření se pravděpodobně týká programu známého uvnitř Uberu jako Hell (Peklo).

Jde o špionážní software, jenž se dokáže napojit na počítačový systém konkurenční firmy Lyft, získat identifikační čísla jejích řidičů a sledovat jejich jízdy.

Propojením s vnitřním systémem Uberu je schopen zjistit, kteří řidiči jezdí pro obě společnosti. Na ty pak Uber údajně vyvine nátlak, aby jezdili převážně pro něj, čímž firmu Lyft poškozuje.

Uber není taxislužba, služby podobné naší nejsou v daném legislativním rámci ukotvené, říká generální ředitel Uberu pro ČR a Slovensko Peťovský. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy