Třicítka vyspělých zemí Západu je v recesi, tvrdí OECD

Ekonomika Ekonomika
13. 11. 2008 12:08
Organizace snížila odhad růstu pro příští rok pro eurozónu, USA i Japonsko

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila odhad ekonomického růstu eurozóny i Spojených států pro letošní poslední čtvrtletí. Celý blok 30 členských zemí OECD se podle ní navíc již propadl do recese.

"V roce 2009 organizace předpovídá pokles HDP členských zemí o 0,3 procenta, přitom nejvýznamnější by měla být kontrakce v USA na úrovni 0,9 procenta. Organizace taktéž uvedla, že riziko ještě většího propadu hospodářského výstupu je velmi vysoké," uvádí analytik společnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Evropské hospodářství podle organizace v posledním kvartálu poklesne o jedno procento oproti původně udávanému růstu o 0,8 procenta, americké se propadne dokonce o 2,8 procenta. Do recese by se v prvním čtvrletí příštího roku mělo dostat i Japonsko, které podle OECD zaznamená zpomalení růstu o 0,4 procenta.

Skupina vyzvala vlády vyspělých zemí k fiskálním stimulům v jejich státech a to i pokud jsou silně zatíženy břemenem veřejného dluhu. "Tato potřeba je možná naléhavější v zemích s omezeným prostorem pro uvolňování měnové politiky a kde jsou automatické stabilizační prvky relativně slabé, a to jsou USA a Japonsko," cituje agentura Reuters hlavního ekonoma OECD Jorgen Elmeskov.

V případě eurozóny je podle něj situace o něco příznivější. "V měnové politice tam ještě stále zbývá trocha munice," domnívá se. Evropská centrální banka před týdnem snížila svou základní úrokovou sazbu o polovinu procenta na výsledných 3,25 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy