Trhy Španělům nechtějí půjčovat, euro slíbilo unii bank

Karel Toman
19. 6. 2012 9:30
Úleva z řeckých voleb nevydržela, asijské burzy klesají. Hrozbu má odvrátit unie bank
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Madrid, Tokio - Úleva z výsledku řeckých voleb netrvala ani den. Zatímco politická situace v Řecku pomalu spěje k rozuzlení, Španělsko dál ztrácí důvěru trhů.

Výnos jeho desetiletých dluhopisů se vyšplhal na 7,1 procenta. Výnos, který roste s tím, jak poptávka po dluhopisu klesá, poprvé překročil psychologickou sedmiprocentní hranici minulý týden, a dosáhl tak rekordu od zavedení eura v roce 1999. Na konci týdne se dluhopisy obchodovaly s výnosem, který funguje vlastně jako úrok z půjčky, ve výši 6,9 procenta.

Španělsko si za takových podmínek nemůže půjčovat dlouho a podle analytiků už je tak vlastně odstřihnuto od úvěrování z finančních trhů. "Navíc sedmiprocentní úroveň je psychologicky důležitá, protože investoři ji chápou jako potenciální spouštěč vládní záchrany," připomíná server CNNMoney, že Řecko, Irsko a Portugalsko byly zachráněny právě poté, co se dluhopisy vyšplhaly přes tuto hranici.

V Asii klesly burzy, euro slíbilo bankovní unii

Asijské burzy reagovaly na nové obavy z vývoje v eurozóně poklesem. V devět hodin ráno středoevropského času klesaly všechny tři hlavní indexy  Nikkei, Topix a Hang Seng sledované agenturou Bloomberg.

V Řecku se mezitím tamní křehká většina proevropských stran druhý den snaží sestavit vládu, která by pokračovala v záchranném programu, a zabránila tak odchodu Řecka z eurozóny, a tím i nákaze, jež by následovala.

Nadějná zpráva mezitím přišla z mexického letoviska Los Cabos, kde se sešli lídři vyspělých a rozvíjejících se ekonomik skupiny G20. Německo a velké země eurozóny tam předložily podrobný plán opatření na dokončení měnové unie.

V komuniké se toto "jádro" eurozóny zavázalo zvážit konkrétní kroky k „více propojené finanční architektuře" v Evropě, která by zahrnovala společný bankovní dohled a pevné záruky za vklady střadatelů.

K tomu, aby prostřednictvím této bankovní unie Evropa přetrhla začarovaný kruh mezi hluboce zadluženými zeměmi zachraňujícími zchudlé banky, a tedy dalším zhoršování dluhové krize, stále intenzivněji tlačí USA a Mezinárodní měnový fond. Ty se spolu s celou skupinou G20 obávají, že prohloubení krize v eurozóně, která už teď zpomaluje světové hospodářství, by mohlo přinést novou globální recesi.

 

Právě se děje

Další zprávy