Trest za podvod století. Madoff dostal 150 let vězení

Tomáš Fránek
29. 6. 2009 20:03
Americký finančník zpronevěřil 65 miliard dolarů
Bernard Madoff stráví podle rozsudku ve vězení zbytek života.I kdyby žil dalších 150 let.
Bernard Madoff stráví podle rozsudku ve vězení zbytek života.I kdyby žil dalších 150 let. | Foto: Reuters

New York - Finančník Bernard Madoff byl odsouzen za obří podvod na 150 let vězení. Madoff zpronevěřil až 65 miliard dolarů.

Madoff je od března obviněn z 11 trestných činů. Madoffova investiční společnost, které důvěřovala řada nadací i slavných společností, byla pouhou pyramidovou hrou. Peníze přijaté od klientů nebyly dál investovány, ale posloužily na výplatu "výnosů" klientů předchozích.

"To, co jste udělal, je mimořádné zlo," uvedl soudce Denny Chin při vynesení rozsudku. V soudní síni se podle televize CNN po zveřejnění výše trestu pro Madoffa ozval silný potlesk. Soudce také požaduje, aby Maddof zaplatil 171 miliard a jeho žena 80 miliónů.

Jak to mohl udělat?

Soudce Chin už po zahájení přelíčení řekl, že úřad amerického federálního kurátora pro obžalovaného finančníka žádá trest 50 let vězení. Prokuratura naopak požadovala, aby Madoff dostal za zpronevěru až 65 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun), ke které se přiznal letos v březnu, až 150 let vězení.

Madoff u soudu řekl, že nemá žádnou omluvu. "Nežádám o odpuštění," řekl finančník předtím než mu soudce sdělil rozsudek. Když Madoff poslouchal rozsudek, byl přímo proti soudci a verdikt si vyslechl se sepnutýma rukama. Podvod, jehož se kdysi uznávaný finančník dopustil, je největším v dějinách Wall Street

Přísné potrestání pro Madoffa požadovali okradení klienti. "Jak někdo může něco podobného udělat? Jak je to vůbec možné? Nic špatného jsme neprovedli," řekl jeden ze svědků Dominic Ambrosino. Madoff, který sedí vedle svých právníků, si při vystoupení svědků zakrývá oči.

Promyšlený zločin

"Ať je tvá cela tvá rakev," řekl Madoffovi Michael Schwartz. "Nezdá se, že by měl nějaké výčitky. Je zločin byl promyšleným," uvedl třiašedesátiletý Tom FitzMaurice a Madoffa označil za nuznou existenci

Madoff byl zatčen na konci minulého roku poté, co se s tajemstvím o fungování své společnosti svěřil svým synům.

V březnu byl obviněn celkem z jedenácti trestných činů. Kromě podvodů při obchodování s cennými papíry také z podvodů při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivého svědectví.

 

Právě se děje

Další zprávy