Toyota ukázala konkurentům záda

Marek Odstrčilík
10. 5. 2006 10:10
Tokio - Nejziskovější automobilce světa, japonské Toyotě, se nebývale daří. V posledních pěti letech zvyšuje prodej svých vozů ročně v průměru o půl milionu.

V letošním roce čeká firma další zlepšení u tržeb. Zisky však omezí prudký růst cen surovin, zvýšené investiční výdaje a ostrá konkurence, sdělila dnes firma.

Za celý rok se čistý zisk Toyoty zvýšil o 17 procent na 1,37 bilionu jenů (asi 275 miliard korun) a provozní zisk stoupl o 12 procent na 1,88 bilionu jenů.

Tržby vzrostly o 13 procent na 21,04 bilionu JPY.

Pro tento rok Toyota předpovídá pokles čistého zisku na 1,3 bilionu jenů a u provozního výsledku stagnaci. U tržeb však čeká další růst na 22,3 bilionu jenů.

V letošním roce chce firma překročit hranici devíti milionů a po Fordu předstihnout i největší světovou automobilku, americkou General Motors.

Toyotou cloumá sexuální aféra

Firmě se sice daří, ale v současné době musí řešit velmi nepříjemnou záležitost. Minulý týden byl totiž obviněn ze sexuálního obtěžování své asistentky prezident a generální ředitel severoamerické divize Hideaki Otaka.

Včera Otaka oznámil svou rezignaci. Prohlásil, že jeho další působení v čele severoamerických aktivit by bylo proti zájmům firmy.

Ve funkci prezidenta ho nahradí prezident americké prodejní divize Jim Press, který se tak stane prvním Američanem na tomto postu.

Novým generálním ředitelem severoamerických aktivit byl jmenován další vedoucí pracovník prodejní divize Juki Funo.

Otakova asistentka Sajaka Kobajašiová obvinila svého šéfa z opakovaného sexuálního obtěžování a zažalovala jeho i společnost celkem o 190 milionů dolarů (více než čtyři miliardy korun)

Severoamerická divize Toyota Motor North America má na starosti výrobní i prodejní aktivity automobilky Toyota ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku. Zaměstnává zde zhruba 31.500 lidí, píše agentura AP.

Společnost Toyota přislíbila, že posílí opatření proti sexuálnímu obtěžování a diskriminaci. "Jako Toyota máme nulovou toleranci vůči sexuálnímu obtěžování a diskriminaci jakéhokoliv druhu," prohlásil prezident automobilky Katsuaki Watanabe.

"Japonci" zažívají boom

Téměř všem japonským automobilkám se v loňském roce nebývale dařilo. Po japonských autech je totiž stále silná poptávka, a to kvůli jejich spolehlivosti a nízké spotřebě. Zvlášť nyní s roustoucími cenami ropy je tato vlastnost pro zákazníky důležitá.

Druhá největší japonská automobilka Nissan Motor zvýšila celoroční provozní zisk na rekordních 871,84 miliardy jenů (174 miliard korun).

Po úspěšném roce si navíc automobilka naplánovala expanzi. Míří do Ruska. Závod má vzniknout nedaleko Petrohradu a provoz by měl zahájit v roce 2009. Zaměstnávat bude zhruba 750 lidí. Automobilka hodlá do továrny s roční kapacitou až 50 tisíc vozů investovat 200 milionů dolarů.

Úspěchem se už dlouhodobě chlubí další z japonských výrobců. Prodej automobilky Honda roste již sedm let. Za loňský rok prodala 3,39 milionu vozidel, což byl meziroční nárůst o 4,6 procenta.

V Severní Americe se prodej zvýšil o 6,8 procenta a v Evropě o devět procent, v Japonsku však o 2,2 procenta klesl. Na ostatních trzích prodej aut vzrostl o 14,2 procenta.

Zisk Hondy stoupl v loňském fiskálním roce o 22,8 procenta na rekordních 597 miliard jenů (118,7 miliardy korun).

Mitsubishi - velké překvapení

Největším překvapením loňských výsledků japonských firem byl kousek, který provedla Mitsubishi. Hospodařila totiž v uplynulém finančním roce končícím v březnu s provozním ziskem 6,78 miliardy jenů (1,35 miliardy korun) ve srovnání s předchozí ztrátou 128,5 miliardy jenů.

Provozní zisk Mitsubishi Motors překvapil valnou část analytiků, kteří očekávali v průměru ztrátu 9,1 miliardy jenů. Firemní prognóza provozní ztrátu odhadovala dokonce na čtrnáct miliard jenů.

Automobilce Mitsubishi se dařilo zvyšovat prodej na domácím trhu díky novým modelů. Ve Spojených státech však poptávka po jejích automobilech klesala téměř ve všech měsících uplynulého finančního roku. Společnost doufá, že její prodej v USA letos podpoří rozšíření nabídky.

 

Právě se děje

Další zprávy