Toyota omezí výrobu aut o polovinu, bude i propouštět

Ekonomika Ekonomika
17. 1. 2009 15:40
Japonskou automobilku trápí silný jen a propad poptávky ve světě

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. hodlá mezi únorem a dubnem omezit výrobu vozů v domácích továrnách na polovinu. Důvodem je pokles poptávky na světových trzích i silná měna, napsal dnes podle agentury Bloomberg list Asahi šimbun. Svůj zdroj však neupřesnil.

Denní produkce Toyoty by se tak v japonských továrnách měla snížila na devět tisíc vozů.

Podnik se kvůli tomu zřejmě nevyhne ani propouštění svých stálých zaměstnanců. Japonské automobilky se přitom do této doby snažily omezovat výrobu tak, aby pracovníci nebyli zasaženi. O práci místo nich přišla dočasná síla.

Toyota předpovídá, že kvůli globálnímu propadu prodeje vozů a růstu kurzu jenu utrpí ve fiskálním roce do konce března ztrátu 150 miliard jenů (1,65 miliardy dolarů). Počátkem tohoto týdne uvedla, že je nucena snížit výrobu i v USA.

Problémy se nevyhýbají ani konkurentovi Honda. Ten v týdnu oznámil, že sníží výrobu v Japonsku o 56 tisíc vozů a v Evropě o 17 tisíc aut. V Hondě má přitom přijít o práci kolem tří tisíc lidí, nikoli však zaměstnanců na plný úvazek.

Asociace japonských výrobců automobilů JAMA před koncem minulého roku předpověděla, že prodej nových automobilů v Japonsku v letos klesne o téměř pět procent a poprvé za 31 let se dostane pod hranici pěti milionů vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy