Tisíce kreditních karet jsou v ohrožení

Michal Najman
30. 8. 2006 10:33
San Antonio - Internetoví piráti se nabourali do systémů AT a zcizili devatenácti tisícům zákazníků údaje z kreditních karet.

Peníze zákazníků, kteří si v internetových obchodech největšího amerického telekomunikačního operátora kupovali příslušenství pro vysokorychlostní internet, jsou v nebezpečí. Internetoví piráti o víkendu prolomili veškeré ochrany a odcizili data o jejich kreditních kartách.

"Během minulého víkendu byl systém nabourán a byla zcizena data o méně než 19 tisících zákaznících," sdělila společnost AT&T v krátkém prohlášení.

Online obchod společnosti byl ihned po incidentu zavřen a doposud nefunguje. AT&T v něm prodávala příslušenství pro vysokorychlostní internet. Společnost se zavázala uhradit zákazníkům vzniklou škodu.

AT&T je největším americkým poskytovatelem pevných linek, mobilních telefonů (dceřiná společnost Cingular) a vysokorychlostního připojení k internetu. Má velmi dlouhou historii, založena byla už roku 1885.

Takto dnes vypadá zavřený e-shop společnosti AT&T po útoku internetových pirátů.
Takto dnes vypadá zavřený e-shop společnosti AT&T po útoku internetových pirátů. | Foto: Aktuálně.cz

Prolomení zjištěno až hodiny po incidentu

Neautorizovaný přístup byl zjištěn až po několika hodinách. Odhalila ho běžná pravidelná kontrola bezpečnosti. Jako první byli informováni hlavní vydavatelé kreditních karet, hned po nich také poškození zákazníci.

"Zatím nám nebyla zákazníky hlášena žádná hmotná újma, ale vážnosti situace jsme si plně vědomi," řekl mluvčí společnosti Walt Sharp agentuře AP. "Státní vyšetřovatelé a naši právníci zkoumají, jak se hackerům podařilo prolomit naší ochranu a kdo je za selhání zodpovědný," dodal.

Že se zdaleka nejedná o ojedinělý případ, potvrzuje Berth Givens, ředitel americké neziskové organizace Privacy Rights Clearinghouse. "Jen letos jsme zaznamenali 170 případů, kdy piráti ukradli citlivé osobní údaje pomocí internetu," rekl Givens agentuře Reuters.

Znovu tak utrpěla těžko získávaná důvěra zákazníků v nakupování přes internet.

I Komerční banka zažila útok internetových pirátů. Prolomit se do systému se jim nepodařilo.
I Komerční banka zažila útok internetových pirátů. Prolomit se do systému se jim nepodařilo. | Foto: www.kb.cz

Ani v Čechách není bezpečno

Před týdnem byla poškozena reputace domácího internetového bankovnictví. O své peníze přišlo několik klientů Komerční banky, jak se však ukazuje, také kvůli své vlastní neopatrnosti.

Mezinárodnímu mafiánskému gangu se podařilo vylákat od klientů jejich osobní údaje a pak vytunelovat jejich konta. Gang však v tomto případě podle údajů banky neprolomil ochranné bariéry počítačového systému.

České banky v reakci na vzniklou situaci zpřísnily přístupy do elektronického bankovnictví. Vstup do něj je (nebo brzy bude) možný jen pomocí autorizační zprávy na mobilní telefon.

 

Právě se děje

Další zprávy