Thajsko je královstvím kondomů

Dušan Klimeš
6. 8. 2006 0:00
Bangkok - Celý den a celou noc hučí továrna firmy Durex a thajské ženy plní krabičky na kondomy. Thajsko se stává královstvím prezervativů, je největším exportérem na světě.

Už nějaký čas vévodila tato asijská země žebříčku největších světových producentů prezervativů. Teprve v posledních dvou letech se však stala i největším exportérem tohoto zboží na světě.

Porazila tak země jako Nizozemí, Španělsko, Británie či Indie. Ročně se jich z Thajska vyveze za 46 milionů dolarů, tedy za více než jednu miliardu korun. Za loňský rok to znamenalo nárůst o 23 procent.

A tento rok by se toto číslo mělo zvýšit o další pětinu a dosáhnout na 55 milionů dolarů. Uvedla to britská BBC.

Hlavním impulzem k rapidnímu růstu tohoto odvětví bylo prohlášení thajského premiéra Tchaksina Šinavatry v roce 2001, že se kondomy stanou hlavní zbraní v boji proti HIV a AIDS a zároveň bude jeho vláda podporovat vývoz tohoto artiklu.

Foto: Thai Rubber

Kaučuk je základ

Po celé 20. století byla největším producentem kaučuku Malajsie. Jenže rostoucí mzdy a drahá půda způsobily, že se pěstování kaučukovníku prodražovalo. A tak se podnikatelé zaměřili na ziskovější palmový olej, a Malajsie se tak vzdala svého výsadního postavení v tomto byznysu.

Tuto pozici přebralo právě Thajsko a stalo se nejen jedním z lídrů obchodu s kondomy, ale vede i celý obchod s kaučukem. K hlavním obchodním partnerům přitom patří Čína, která jej nakupuje především pro automobilový průmysl.

Ovšem Thajsko se poučilo z "chyb" Malajsie. Ta totiž 90 procent kaučuku zpracovávala na finální výrobky. Naopak Thajsko zpracuje pouhých 10 procent, zbytek dodává jako surovinu.

Levná síla, levné výrobky

Právě výroba kondomů a pneumatik je však výjimkou. Levná pracovní síla a nízké výrobní náklady dělají výrobu tohoto zboží velmi levnou a efektivní.

Druhým významným faktorem, který "zachránil" produkci, pak byla silná domácí poptávka po kondomech.

Už od roku 1991 totiž vláda nakupovala miliony balíčků pánské ochrany a rozdávala je svým občanům, aby svoji zemi uchránila před epidemií HIV a zároveň lidem "vštěpila" správné návyky při sexuálním styku.

Propagace zafungovala

A výsledek se dostavil. Již v roce 1996 podle zprávy Spojených národů používalo 97 procent prostitutek kondomy, zatímco v roce 1989 to bylo pouze 14 procent.

Továrna Barum prošla úspěšnou privatizací. Dnes zaměstnává čtyři a půl tisíce lidí, kteří pracují na směny.
Továrna Barum prošla úspěšnou privatizací. Dnes zaměstnává čtyři a půl tisíce lidí, kteří pracují na směny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přesto i dnes Thajsko importuje kondomů za jeden milion dolarů. Jde především o různé varianty s exotickým aroma, ultratenké či velmi citlivé druhy, které jsou vyráběny ve speciálních továrnách v USA a Japonsku.

Domácímu thajskému trhu dominuje společnost Durex, která v roce 2001 postavila svoji patnáctou výrobní linku. V současnosti obhospodařuje 70 procent trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy