Text, který osvobodil otroky, jde do dražby. Zn: Levně

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 6. 2012 17:57
Politické dokumenty se prodávají za výrazně nižší cenu než umělecká díla
Abraham Lincoln
Abraham Lincoln | Foto: Alexander Gardner

New York - Jedna z několika historických kopií amerického dokumentu Proklamace emancipace, který v lednu 1863 vydal Abraham Lincoln a který zajišťoval otrokům svobodu a rovnoprávnost, se bude koncem června dražit.

Očekávaná cena by se měla pohybovat mezi 1,8 až 2,5 milionu dolarů (36,8 až 51,2 milionu Kč). To by bylo téměř padesátkrát méně, než za kolik se nedávno prodal Výkřik Edvarda Muncha, uvádí agentura Bloomberg.

"Vůbec mi to nedává smysl," komentuje historik Seth Kaller skutečnost, že za politické dokumenty jsou lidé ochotni dát mnohem méně než za umělecké kousky.

Zároveň ale podle něj hraje roli samotná startovací cena. Pokud je pro některé "fajnšmekry" příliš nízká, tak aukci ani nezaznamenají. V případě Proklamace přitom činí vyvolávací cena milion dolarů.

Ti, kteří chtějí naopak ušetřit, si s rozvojem internetového obchodování mohou snáze dovolit levnější varianty. "Za 250 dolarů se můžete pořídit kopii Proklamace, kterou noviny v roce 1963 otiskly. Je to úplně stejně historické, jediné, co chybí, je podpis," říká Kaller.

Cena Proklamace je podle historiků ve srovnání s jinými politickými listinami navíc vysoká i tak. Důvodem přitom není pouze podpis tehdejšího prezidenta - listin s jeho signaturou se dochovalo více - ale historický význam textu.

Kopie postupně skupují muzea a knihovny

Jak připomíná Business Week, Lincoln před 150 lety podepsal kromě originálu, který je uložen v Národním archivu USA, také 48 kopií. Ty se již v době občanské války prodávaly za 10 dolarů za kus.

Nyní jich existuje pouze 26, osmnáct z nich je umístěno v muzeích nebo knihovnách. Zbylé exempláře drží soukromí investoři. Seth Kaller ale pro Business Week komentuje, že tito majitelé nejspíše v následujících letech prodají dokumenty veřejným institucím - dělo se to tak i doposud.

Nejvyšší cena, kterou původní vlastník za Proklamaci emancipace doposud utržil, činila 3,77 milionu dolarů. Jednalo se totiž o kopii, kterou v první polovině šedesátých let krátce vlastnil americký politik Robert F. Kennedy.

Podívejte se, jaké obrazy se v Česku za poslední roky prodaly nejdráže:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajímáte se o dražby?

 

Právě se děje

Další zprávy