Teror poslal ropu dolů. Jen na chvíli

Dušan Klimeš
11. 8. 2006 13:40
New York - Ropa jde znovu nahoru. Po včerejším více než dvoudolarovém propadu se obchodníci oklepali a několik desítek minut stačilo k tomu, aby cena začala růst.

Uplynulý týden byl pro ceny "černého zlata" velmi rušný. Zatímco z počátku týdne se znovu vynořily spekulace, že se dočkáme barelu nad 80 dolarů, včera ropa zázračně klesla pod 75 dolarů za barel.

Kam to povede

Drahá ropa má vliv na všechny oblasti lidského života. Vysokými cenami benzínu u pump počínaje, dražšími dovolenými konče.

Tento týden již některé letecké společnosti přistoupily ke zvýšení svých palivových příplatků, které zákazníkům zdražují cestu letadlem.

Cena ropy by se však zřejmě měla uklidnit.

Foto: Reuters

"Předpokládáme, že cena ropy se nyní stabilizuje kolem sedmdesáti pěti dolarů za barel," řekl deníku Aktuálně.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"S příchodem zimy ale nastane topná sezona, a to způsobí opět tlak na růst cen," dodává.

Podle něj však za poklesem ceny nestojí pouze strach o pokles poptávky po včerejším zmaření teroristických útoků. Dobrá prevence před terorismem byla za dlouhou dobu první pozitivní zprávou, díky níž cena klesla, myslí si Aleš Michl.

OPEC vše zachrání

Mezinárodní energetická agentura (IEA) dnes oznámila, že svět se dokáže vyrovnat s výpadkem těžby o jeden milion barelů denně kvůli problémům na Aljašce a v Nigérii. Zároveň však předpokládá, že by tuto mezeru měly zaplnit státy sdružené v kartelu OPEC.

Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru
Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru | Foto: Reuters

Pro třetí čtvrtletí IEA předpokládá, že by OPEC měl vytěžit o 600 tisíc barelů ropy denně víc, než požadovala dříve, ve čtvrtém pak o 200 tisíc.

Pro OPEC, který produkuje třetinu světové ropy, to však nebude problém. Pro třetí čtvrtletí IEA požaduje 29,1 milionů barelů denně, ovšem kartel už dnes dodává 29,8 milionů.

Co tíží svět ropy

Které události a jaké vlivy působily a působí na cenu této suroviny?

Problém č. 1: Trubky společnosti BP

Před týdnem musela osmá největší společnost světa oznámit, že zastavuje dodávky z ropných polí Prudhoe Bay na Aljašce. Jelikož odtud putuje osm procent celkové produkce Spojených států, rozkývala tato skutečnost ceny.

V pondělí tak cena za barel rostla prudce vzhůru. V úterý se dostala až nad 78 dolarů.

Problém č. 2: Teroristé nad Atlantikem

Zcela opačným směrem se však ropa vydala při včerejším obchodování. Potenciální teroristické útoky na letadla startující z britského letiště Heathrow, stejně jako po 11. září, vystrašily obchodníky.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

Letecká doprava patří mezi významné konzumenty ropy a hrozba teroru ve vzduchu může odradit lidi od cestování, a způsobit tak problémy aeroliniím. A nejen to. Další hrozba útoků zapříčiní všeobecnou skepsi a pokles důvěry zákazníků.

To vše může vyústit v razantní pokles poptávky po ropě. Z toho důvodu okamžitě klesly její ceny a to tak, že za den ztratila 2,35 dolarů a obchodovala se kolem 75 dolarů.

Dnešní ráno však ukazuje, že se z této hrozby trhy rychle "zotavily" a očekávaný pokles nepřijde. Ropa proto během první hodiny obchodování zdražila o 60 centů, a znovu tak roste vzhůru.

Problém č. 3: Blízký východ

Současné boje mezi Izraelem a Libanonem jsou faktorem, který ovlivňuje cenu ropy již několik týdnů. Přestože ani jedna ze zemí není významným producentem ropy, leží v oblasti geopolitického neklidu.

Okolní státy už totiž patří ke kartelu OPEC a významnými producenty jsou. A pokud by byly do války zataženy, mohlo by to významným způsobem ovlivnit celosvětové dodávky ropy.

A tyto obavy hrají významnou úlohu při stanovování ceny na mezinárodních trzích. I na dnešním růstu ceny má podíl to, že se OSN nedokázalo znovu domluvit na rezoluci ohledně Izraele a Libanonu.

Foto: BP

Problém č. 4: Věčný Írán

K "evergreenům" již patří vývoj v otázce jaderného programu v Íránu. Prozatím diplomatická přestřelka totiž může vyústit až v ekonomická embarga a sankce, které by nakonec měly vliv i na vývoz ropy z této země.

Írán je čtvrtým největším exportérem ropy na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy