Telefon Blackberry už tolik neláká, firma ztrácí pozice

ČTK ČTK
17. 6. 2011 8:48
Mírný optimismus vlévá šéfům firmy slušný prodej tabletů PlayBook
Foto: Hratelně.cz

Toronto - Dokonce až k propouštění bude muset sáhnout kanadská společnost Research in Motion (RIM), která vyrábí takzvané chytré telefony BlackBerry a tablety PlayBook.

Důvodem je stále rostoucí konkurence. RIM v prvním čtvrtletí  klesl zisk a firma zároveň snížila odhad zisku a tržeb na další období. 

Rozsah propouštění bude teprve upřesněn. Akcie RIM na výsledky zareagovaly propadem o téměř 15 procent.

Společnost se sídlem ve Waterloo v provincii Ontario v prvním čtvrtletí vydělala 695 milionů dolarů (téměř 12 miliard Kč), což je meziroční pokles o deset procent. Zisk na akcii se tak snížil na 1,33 USD z předchozích 1,38 USD, a je v souladu s odhady analytiků.

Tržby se zvýšily, ale...

Celkové tržby se sice zvýšily o 16 procent na 4,9 miliardy dolarů (asi 84,5 miliardy Kč), ale výrazně zaostaly za odhady. Analytici očekávali, že firma bude schopna tržby zvýšit až na 5,1 miliardy dolarů.

RIM se zaměřuje na dražší segment trhu, a mezi výrobci mobilních telefonů se tak vždy těšil vyšším hrubým maržím. Management ale nyní varoval, že firmě v tomto čtvrtletí marže klesne až o pět procentního bodů na zhruba 39 procent.

Firma během prvního čtvrtletí, které jí skončilo 28. května, prodala 13,2 milionů přístrojů BlackBerry. Nesplnila tak ani své vlastní odhady, které už byly poměrně konzervativní. Tabletů PlayBook za prvních šest týdnů od uvedení na trh RIM prodal asi půl milionu, což je naopak mnohem lepší výsledek. Analytici čekali, že se firmě podaří prodat zhruba 366 000 těchto přístrojů.

Konkurence je na tom stále lépe

Přesto RIM čím dál více ztrácí na Apple, který prodává iPad, navíc čím dál větší oblibě se těší i telefony s Androidem od Googlu.

Akcie firmy se po zveřejnění výsledků propadly. Jejich kurz spadl ke 30 dolarům a od února už je poloviční. Akcie firmy se tak nyní prodávají nejlevněji za posledních téměř pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy