Tajné platby od zbrojovky BAE jistily princi luxus

Adam Junek
7. 6. 2007 12:10
Saúdský prominent dostal extrémní provize za kontrakt
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Saúdský princ dostal stovky milionů liber od britského výrobce zbraní BAE Systems za to, že pro něj dohodl kontrakt za 40 miliard liber. A to vše za vědomí ministerstva obrany. Upozornila na to dnes britská stanice BBC, která na pondělí plánuje zveřejnění celé reportáže.

Podle zdrojů BBC dostával princ Bandar bin Sultan ročně až 120 milionů liber, a to na dva účty saúdské ambasády ve Washingtonu. Tam totiž byl dvacet let velvyslancem. Prominentní Saúd si vysloužil od britské zbrojovky tuto utajovanou "provizi" za svou roli při dohadování kontraktu na nákup sta válečných letadel, které si od Britů objednala saúdská armáda v roce 1985.

Princ odmítl celou situaci komentovat. BAE zase tvrdí, že vždy postupovala podle práva. Jenže až do roku 2001 nebylo proti britskému právu, aby britská firma uplácela úředníky za hranicemi království.

"Byly to účty ambasády, ale podle mého vyšetřování si z nich bral princ peníze pro svou osobní potřebu," řekl BBC David Caruso, který prošetřoval transakce pro americkou banku, kde byly účty vedeny.

SPECIÁL
Autor fotografie: sh

Princ, který je synem saúdského ministra obrany a nyní řídí národní bezpečnostní radu, si z části peněz z inkriminovaných účtů "živil" svůj soukromý airbus.

Podle BBC navíc o celém tajném toku peněz velmi dobře vědělo britské ministerstvo obrany. Platby byly totiž podle zjištění reportérů britské stanice součástí smlouvy - a to v tajném dodatku, popsané jako platby za "podpůrné služby". A byly čtvrtletně schvalovány ministerstvem.

Tyto toky peněz byly odhaleny během vyšetřování protikorupční policie. Jejich práce na saúdském případu však byla vloni v prosinci zastavena.

Ministerstvo ani sám premiér Tony Blair se nechtěli vyjádřit. Blair jen znovu zopakoval, že kdyby nebylo šetření zastaveno, bylo by to nebezpečné pro dobré strategické vztahy se Saúdskou Arábií.

Tento týden jiná televize - švédská SvT - zveřejnila další ze série svých reportážích o možné korupci spojené s BAE. Tentokrát si švédští reportéři vzali na paškál prodej stíhaček Gripen do Maďarska. Podle jejich zjištění byl pro podporu kontraktu najat rakouský hrabě Alfons Mensdorff Pouilly. A přes jeho off shoreové firmy mělo podle tajných smluv putovat až 600 milionů švédských korun, jejichž účel je nejasný.

ČTĚTE VÍCE:
Podezření z korupce u gripenů dorazilo nyní i do Maďarska

Stejný šlechtic byl zapojen také do podpory nákupu gripenů pro českou armádu.

 

Právě se děje

Další zprávy