Tajemství odhaleno: A380 si koupil ruský oligarcha

Dušan Klimeš
5. 9. 2007 11:20
Abramovič chce létat Airbusem A380
Foto: Reuters

Paříž - Zatímco pro aerolinky je superjumbo A380 zárukou velkokapacitní přepravy stovek pasažérů, majitel britského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič si ho zvolil za své soukromé letadlo.

Podrobnosti o tajemném kupci ČTĚTE ZDE

Francouzský deník Le Figaro tak rozřešil tajemství, které odborníky a fanoušky letectví pálilo od poslední pařížské letecké výstavy, která proběhla v červenci. Tam si totiž neznámý kupec pořídil A380 s tím, že ho chce užívat jen pro účely přepravy vlastní osoby.

Původně se spekulovalo spíše o zámožném arabském šejkovi jako o možném kupci.

Dvoupatrový kolos A380, které poprvé na komerční trasu vzlétne v říjnu, pobere až 840 pasažérů a měří 73 metrů.

Petr Čech vedle Wayna Rooneyho ve finále Anglického poháru.
Petr Čech vedle Wayna Rooneyho ve finále Anglického poháru. | Foto: Reuters

Když byl model A380 VIP prodán soukromému zájemci, šéf prodeje Airbus John Leahy řekl AFP, že bude užíván jen kupcem "a jeho doprovodem".

Kritika za ekologii

Krok, za kterým údajně stojí Abramovič, byl ale okamžitě kritizován především ekology. A380 má totiž značnou spotřebu paliva a vypouští do ovzduší nemalé množství emisí.

Pokud letí se stovkami pasažérů na palubě, je dopad na životní prostředí částečně odůvodnitelný. Pokud se v něm ale veze jeden miliardář, je to znak snobství, uváděli tehdy ekologické organizace.

Ale i pro samotného majitele nebude jednoduché A380 využívat. Toto letadlo je velmi náročné na prostor a jen několik letišť světa je již připraveno ho přijímat.

První komerční let A380 se uskuteční 25. října ze Singapuru do australského Sydney.

Letenky nejsou ale prodávány standardním způsobem. Celý první let je totiž nabízen na internetové aukční síni eBay.

Výtěžek z této akce bude následně věnován aerolinkami na charitativní účely. Zatím se vybralo přes 400 tisíc dolarů, když jeden ze zájemců dal přes 100 tisíc dolarů za dva lístky do business třídy.

 

Právě se děje

Další zprávy