Švýcarský Swatch prodal loni rekordní množství hodinek

Tereza Holanová Tereza Holanová
10. 1. 2012 12:40
Kdyby frank prudce neposílil, mohly být tržby ještě o desetinu vyšší
I takovéto hodinky stojí za růstem zisků firmy Swatch Group o 21 procent. Do jejího portfolia patří značky jako Longines, Omega a Glashuette.
I takovéto hodinky stojí za růstem zisků firmy Swatch Group o 21 procent. Do jejího portfolia patří značky jako Longines, Omega a Glashuette. | Foto: Reuters

Curych - Nejznámější výrobce hodinek ve světě má za sebou rok, ve kterém se mu podařilo vydělat rekordní částku peněz - a to navzdory mohutnému zdražování franku. Švýcarská skupina Swatch o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.

Hrubé tržby skupiny v loňském roce přesáhly 7 miliard švýcarských franků (to je zhruba 150 miliard korun). Meziročně vzrostly více než o desetinu.

Jaký byl konečný zisk firmy, Swatch zatím neuvedl, tuto informaci plánuje vydat teprve na počátku března. Ve svém prohlášení ale uvádí, že "navzdory nesmírnému tlaku, k němuž kvůli katastrofické měnové situaci došlo, očekáváme příznivá čísla."

Co se týká odběratelů hodinek nebo šperků, hlavním zákazníkem byla Čína.

Bez výkyvů by byly tržby větší

Silné posilování franku vůči euru a dolaru, k němuž došlo během léta, se každopádně na výsledcích firmy podepsaly. Ztráta způsobená drahou měnou podle zástupců společnosti činila 696 milionů franků (14,8 miliardy Kč), což je zhruba deset procent hrubých tržeb.

Na své maximum se frank dostal 10. srpna, kdy euro stálo 1,0451 franku. Ještě v prvním pololetí 2010 se přitom euro obchodovalo i za více než 1,3 franku. Enormní růst se zastavil až na podzim. Kurz se ustálil na 1,21 až 1,24 franku za euro poté, co tamní centrální banka stanovila strop na kurz vůči euru.

Stejně jako řada jiných odvětví vstupuje hodinářský průmysl do letošního roku s nejistotou, do jaké míry se očekávaný pokles projeví na zájmu zákazníků. "Rok 2012 bude pro všechny velká výzva, přesto věříme, že zvládneme pokračovat v nastoleném tempu," komentují zástupci  Swatch.

 

Právě se děje

Další zprávy