Švýcarská banka UBS zaplatí obří sumu za skandál Libor

ČTK ČTK
19. 12. 2012 9:00
Pokuta je zatím největší za skandál Libor a druhá největší, jakou kdy banka vůbec dostala
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Curych - Největší švýcarská banka UBS zaplatí úřadům v USA, Británii a Švýcarsku za manipulace s globálně používanou úrokovou sazbou Libor 1,5 miliardy dolarů (28,5 miliardy Kč). Banka se zároveň v této věci přiznala k podvodnému chování.

Sankce uvalená na UBS je více než třikrát vyšší než pokuta, kterou jako první v této kauze dostala v červnu britská banka Barclays. Zároveň jde o druhou nejvyšší pokutu, jakou kdy nějaká banka ve světě dostala.

Zatím rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů musí zaplatit britská HSBC, která se minulý týden dohodla s americkými úřady, že částku zaplatí za stažení žaloby z napomáhání k praní špinavých peněz.

"Hluboce litujeme"

"Hluboce litujeme našeho nepatřičného a neetického chování. Sebevětší zisk není důležitější než pověst naší společnosti," uvedl ve sdělení UBS její generální ředitel Sergio Ermotti. Dodal, že podrobnější informace nemůže poskytnout, protože banka vede jednání s dalšími regulačními úřady.

UBS přiznala, že s londýnskou mezibankovní sazbou Libor manipulovala v letech 2005 až 2010. Podle úřadů bylo do těchto aktivit zapojeno nejméně 45 lidí. Nejvyšší sumu odvede UBS americkému ministerstvu spravedlnosti a tamní Komisi pro obchodování s komoditními termínovými kontrakty (CFTC), které dostanou 1,2 miliardy dolarů. Britský Úřad pro finanční služby (FSA) získá 160 milionů liber (4,9 miliardy Kč).

Libor s tichým souhlasem

Britské bance Barclays vyměřily úřady v USA a Velké Británii v červnu pokutu 453 milionů dolarů. Zpráva tehdy odstartovala mediální a politickou kampaň proti bance, která vedla k odstoupení jejího výkonného šéfa i předsedy správní rady. Banka se hájila tím, že v letech finanční krize hlásily podhodnocené sazby Libor v zájmu svého přežití všechny velké banky s tichým souhlasem centrálních bank i ministerstev financí.

Libor se používá jako měřítko velkého množství finančních transakcí ve světě v hodnotě stovek bilionů dolarů. Hodnotu sazeb Libor každodenně určuje Britská bankovní asociace na základě toho, jaké sazby jí nahlásí jednotlivé členské banky. Kvůli skandálu Británie hodlá reformovat systém určování sazby Libor a dohled nad ní by měl podle doporučení FSA převzít z rukou BBA nezávislý orgán.

 

Právě se děje

Další zprávy