Švýcaři krotí růst franku, pošlou do oběhu další peníze

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 8. 2011 12:11
Švýcarská národní banka zklamala investory. Namísto pevného kurzu zvýší počet franků v oběhu

Zurich - Švýcarská národní banka (SNB) zvýší množství peněz v oběhu. Tato opatření mají zastavit posilování švýcarského franku a podpořit konkurenceschopnost švýcarské ekonomiky.

O svém rozhodnutí informovala centrální banka ve středu v tiskové zprávě.

Hodnota vkladů na viděnou (depozita, která jsou splatná na požádání - patří sem například běžné účty) vzroste ze 120 miliard na 200 miliard švýcarských franků. To povede ke zvýšení nabídky peněz, neboť budou komerční banky moct poskytovat více úvěrů.

Zvýšit množství peněz, které v ekonomice obíhají, chce SNB také tím, že bude nadále vykupovat státní dluhopisy a provede devizové swapy. V rámci těch si vypůjčí od zahraniční centrální banky další franky.

Všechna uvedená opatření mají švýcarskou měnu znehodnotit, což způsobí oslabení franku.

SNB zároveň vyvrátila spekulace, že frank k euru zafixuje.

Analytici očekávali pevný kurz

Většina analytiků oslovených agenturou Reuters nová opatření SNB za příliš účinná a dostatečná nepovažuje. Vyjádřili například nespokojenost, že počítali s podstatně radikálnějšími kroky.

"Je to pro mne trochu zklamání. Očekávalo se, že Švýcarsko stanoví pevný kurz franku a namísto toho pouze rozšiřuje likviditu," uvádí analytik Alessandro Bee ze švýcarské Bank Sarasin.

"Dnešní rozhodnutí všechny udivilo a každý nad tím kroutí hlavou. SNB trhu nepřímo vzkázala, že frank s eurem sváže, investoři jsou z toho teď rozčarovaní," komentuje měnový stratég Societé Générale Sebastien Galy.

Podle analytiků se centrální banka poté, co zjistí, že současná léčba nezabrala, k razantnějšímu kroku uchýlí. Samotná SNB tuto variantu také připouští.

"Pokud to bude nezbytně nutné, přijmeme další opatření, která posilování franku zabrání," uvedla centrální banka ve své tiskové zprávě.

Na silný frank doplácí švýcarský cestovní ruch

O tom, že zvýšení vkladů na viděnou by nemuselo Švýcarsku pomoct, svědčí i skutečnost, že je SNB v uplynulých dnech již dvakrát navýšila, ačkoliv dosud nikdy o tak horentní sumu.

Na historicky nejvyšší cenu se švýcarská měna dostala 10. srpna, kdy bylo možné euro koupit za 1,0451 franku. Poté frank mírně oslabil, pod hranicí 1,15 franku, což je nejméně za posledních deset let, se ovšem drží dál.

Zdražování franku se SNB a švýcarská vláda snaží zabránit především proto, že na posilující měnu doplácí domácí exportéři a podnikatelé v cestovním ruchu. Díky posilující měně švýcarské služby zdražují, což způsobuje odliv poptávky.

Na růst franku jsou také citliví všichni, kteří mají v této měně závazky. Masivně se ve francích zadlužili například Maďaři - zhruba 70 procent všech domácností a okolo poloviny maďarských podniků. Neschopnost splácet zdražující se půjčky se stala hlavní přičinou měnové krize v Maďarsku.

Ze silného franku naopak mohou těžit Švýcaři, kteří jedou do zahraničí - nákupy v cizině je nyní vyjdou výrazně levněji.
 

 

Právě se děje

Další zprávy