Světu hrozí třetí neúroda za pět let, zásoby jsou nízké

Karel Toman
15. 7. 2012 12:07
Sucho v USA vystřelilo ceny místy skoro o polovinu, El Niňo ohrožuje globální růst
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

New York - Světu hrozí třetí potravinová krize za posledních pět let. Důvodem jsou malé světové zásoby z minulých let, ale především vlny veder a sucha ve Spojených státech amerických.

Tamní ministerstvo zemědělství kvůli tomu dokonce tento týden přistoupilo k nejprudšímu snížení odhadu úrody za posledního čtvrt století, napsal server FT.com. Následný růst cen potravin může znamenat ohrožení pro křehký růst globální ekonomiky.

Ještě před pár týdny přitom situace vypadala přesně opačně. Tehdy obchodníci s komoditami očekávali rekordní úrodu a politici se utěšovali, že následný pokles cen částečně uleví slabším ekonomikám.

Nedostatek srážek a spalující vedra ale od té doby poničily americkou úrodu zejména u kukuřice a sojových bobů. Spojené státy jsou přitom pro zásobování světa potravinami klíčovou zemí, jsou totiž největším exportérem kukuřice, sóji a pšenice. A na globální trhy dodávají každou třetí tunu základních obilovin.

Ceny vyskočily místy skoro o polovinu

Ceny za letošní úrodu kukuřice pro prosincové dodávky vyskočily během jednoho měsíce o 44 procent, u pšenice o 45 procent, a sóji o 17 procent.

Nárůst cen obilovin vyvolal srovnání s lety 2007 a 2008, kdy nárůst cen spustil vlnu hladových nepokojů ve více než 30 zemích od Bangladéše po Haiti, a s rokem 2010, kdy Rusko zakázalo kvůli neúrodě vývoz svého obilí. To vyvolalo nárůst cen, který podle některých názorů pomohl odstartovat nepokoje, pro něž se vžil termín Arabské jaro.

Letos přitom - podobně jako loni - sužují záplavy Austrálii, povodně zasáhly i Rusko. Velkou neúrodu ale čekají například i čeští zemědělci.

"Tohle má určitě potenciál návratu k scénáři roku 2008," řekl FT.com Luke Chandler, šéf komoditního výzkumu Rabobank, jedné z největších bank úvěrujících agrobyznys.

Většina analytiků věří, že letošní cenový nárůst zatím není tak vážný, aby způsobil svržení vlád. Přestože zásoby kukuřice a sóji jsou velmi nízké, obzvlášť v USA, situace je méně extrémní u pšenice a rýže, tedy u obilovin, které jsou základní pro většinu z nejchudších lidí světa. Naproti tomu sójou a kukuřicí se krmí domácí zvířata a vyrábí se z nich olej nebo biolíh.

Zatímco kukuřice se obchoduje za ceny nad jejich vrcholem z roku 2008, a sója tento týden zaznamenala nový rekord, pšenice a rýže rekordních hodnot nedosahují.

Hrozí další potravinová krize?

Pšenice se sice dostala na 8,40 dolaru za bušel, což je cena z období po ruském zákazu exportu v roce 2010, zůstává ale nadále hluboko pod rekordem 13,345 dolaru/bušel z roku 2008. Podobně rýže se obchoduje 40 procent pod rekordem z roku 2008.

"Další potravinovou krizi mít nebudeme," tvrdí Abdolreza Abbassian, ekonom z Organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) při OSN. "Pro základní potravinovou bezpečnost je fakt, že máme velmi dobrou a silnou zásobu rýže, velmi pozitivním vývojem. A zásoba pšenice je také adekvátní," upřesnil expert.

Dramatický nárůst cen obilovin se nicméně nejspíš promítne do cen potravin. To by mohlo mít pro světovou ekonomiku dalekosáhlé důsledky, protože centrální banky by musely začít bojovat s inflací, a to zejména v rozvojových zemích, kde ceny potravin tvoří její značnou část.

"To, co teď světová ekonomika opravdu potřebuje, je pauza. Jakýkoliv inflační tlak, a obzvlášť ten, který přibrzdí uvolňování (měnové) politiky v rozvojovém světě poskytujícím růst globální ekonomice, by byl problém," míní šéf komoditního výzkumu banky Goldman Sachs Jeffrey Currie.

"Opravdu máte pocit, že svět závisí na čínském stimulu. A ten je poháněn nedostatkem inflace," připomněl fakt, že Čína před časem dupla na brzdu a ekonomiku vykazující známky přehřátí právě vysokým růstem cen zvlášť u nemovitostí, zkrotila zvýšením úrokových sazeb.

Zpomalení ale bylo prudší, než Čína zamýšlela. Analytici proto očekávají, že tamní vláda uvolní nový ekonomický stimulus, podle banky Credit Suisse až ve výši dvou bilionů jüanů, neboli 315 miliard dolarů. Tak velká suma peněz v ekonomice by způsobila růst cen, takže zdražující potraviny mohou pro tento stimulační plán znamenat ohrožení.

Globální ekonomika v rukou El Niňa

Nízké stavy globálních zásob některých obilovin navíc znamenají, že jakýkoliv další výpadek v dodávkách by mohl být devastující, píše FT.com. Americké ministerstvo zemědělství předpokládá propad globálních zásob kukuřice na pouhých 15 procent roční světové poptávky, což je blízko rekordně nízké hodnotě.

"Myslím, že poplašné zvony ještě není třeba rozeznít. Ale na rozdíl od minulých let nemáme proto dalším poklesům výnosů polštáře ve formě zásob," řekl Hussein Allidina, hlavní expert na komodity v newyorské bance Morgan Stanley.

"S předpokládaným letošním návratem El Niňa, který spustil sucha v Argentině a Austrálii a přispěl tak ke krizím z let 2007 a 2008, bude světová ekonomika opět vydána na milost počasí," píše FT.com.

"Jsme zpátky v bodě nula z loňského roku. Jsme v podstatě v situaci 'z ruky do úst'. Příštích pár měsíců před sebou máme velmi hrbolatou cestu," tvrdí Abdolreza Abbassian z FAO.

 

Právě se děje

Další zprávy