Světu hrozí druhá velká deprese, varuje šéfka MMF

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 12. 2011 18:16
Pokud eurozóna nezačne řešit své problémy, čeká nás vývoj jako ve 30. letech, varuje ekonomka.
Christine Lagardeová, šéfka MMF, Francie
Christine Lagardeová, šéfka MMF, Francie | Foto: Reuters

Washington - Obchodní války, izolace, protekcionismus, fronty a pády bank. Tato hesla se obvykle skloňují v souvislosti s Velkou hospodářskou krizí. Šéfka Mezinárodního měnového fondu však varuje, že do zcela stejné situace se světová ekonomika řítí právě teď, pokud se nesjednotí.

Že by se mezi jednotlivé trhy mohla navrátit nedůvěra typická pro třicátá léta, Christine Lagardová uvedla v souvislosti s aktuálním děním v eurozóně a slovními přestřelkami mezi francouzskými a britskými politiky.

Evropa musí začít, svět by měl pomoct

Ředitelka MMF zároveň zdůrazňuje, že hrozbu dalšího poklesu není radno podceňovat.

"Bude to vyžadovat spoustu námahy a náprava musí začít v samém jádru krize, což je naprosto jasně Evropa, konkrétně eurozóna," doplňuje ekonomka.

"Žádný trh ve světě, ať už se jedná o rozvojové, rychle rostoucí nebo plně rozvinuté země, nebude imunní vůči krizi, která nejen začíná, ale také stupňuje," uvedla Lagardová ve Washingtonu. Navíc se podle ní nejedná o problém, který zvládne vyřešit jedna skupina zemí, konkrétně Evropská měnová unie.

Britský tisk šéfku kritizuje

Na vyjádření Lagardové reagoval britský deník The Daily Telegraph, který ekonomku označil za zaujatou. "Je to kukačka z evropského hnízda, která stejně jako ostatní politici eurozóny pořádně nevidí, co je třeba udělat," komentuje zástupce šéfredaktora listu.

Lagardová si podle něj mylně myslí, že dluhová krize v Evropě a záchrana světové ekonomiky znamená totéž. Zároveň ale autor připouští, že přirovnání k vývoji na počátku třicátých let je trefné.

Proti varování šéfky MMF se ohradil také deník Guardian. Podle toho roky 1931 a 2011 jsou zcela nesrovnatelné, ať už proto, že je svět nyní bohatší, nebo proto, že existují trhy, které nadále expandují.

"Ceny rostou a nepadají, nezaměstnanost není zdaleka tak vysoká jako během Velké deprese a pro ty, kteří práci nemají, existuje rozsáhlá a štědrá sociální síť," myslí si britští novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy