Světovým podnikatelem roku je šéf keňské banky

Ekonomika Ekonomika
11. 6. 2012 13:27
Ve finále porazil i spolumajitele tuzemské Kofoly Samarase
Foto: Aktuálně.cz

Monte Carlo -  Dr. James Mwangi, generální ředitel keňské Equity Bank, se může pyšnit titulem Světový podnikatel roku.

Na slavnostním ceremoniálu pořádaném společností Ernst & Young v monackém Salle des Etoiles uspěl mezi 59 finalisty - vítězi národních kol soutěže Podnikatel roku. Za Českou republiku ve světovém finále soutěžil Jannis Samaras, generální ředitel společnosti Kofola.

„James Mwangi dokázal změnit život spousty lidí v tomto africkém regionu, protože jim nabídl přístup k finančním prostředkům, o kterých si dřív mohli nechat jen snít," říká předseda poroty Ruben Vardanian, prezident ruské společnosti Troika Dialog. „A kromě toho vybudoval rychle rostoucí a prosperující banku."

Equity Bank je podle počtu klientů největší bankou ve střední a východní Africe většinově vlastněnou místním kapitálem. Působí v Keni, kde provozuje přes sedm milionů bankovních účtů, což je více než polovina všech účtů v zemi. Další pobočky má v Ugandě, Jihosúdánské republice, Rwandě a Tanzanii.

Afrika získává na významu

Vítěz byl pochopitelně potěšen: „Je mi velkou ctí, že mohu tuto cenu přijmout jménem všech zaměstnanců Equity Bank i jejích klientů," prohlásil J. Mwangi. „Vnímám ji jako ocenění Afričanů, kteří vidí ve vlastním podnikání sílu, která dokáže změnit hospodářskou i sociální situaci v Africe."

Samaras podle komentáře Magdaleny Souček, vedoucí partnerky Ernst & Young v České republice, splňoval kritéria pro výběr nejlepšího světového podnikatele, přestože nakonec nebyl zvolen. "Zejména jeho podnikatelský příběh, mezinárodní působení a inovativní přístup," říká Magdalena Souček.

Sám Jannis Samaras k účasti na světovém finále dodává: „Byla to pro mě nečekaná příležitost k setkání s nejlepšími podnikateli na světě a navzdory tomu, že jsme byli každý z jiného oboru - odnesl jsem si odsud mnoho inspirace a motivace.

Kromě Samarase neuspěla i řada představitelů světově známých firem. Například Jeff Weiner a Reid Hoffman z LinkedIn Corporation, Alessandro Benetton z Benetton Group či Thomas Meyer a Manel Adell za Desigual nebo Mikael Hed za Rovio Entertainment (neboli Angry Birds).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete poradit v podnikání?

 

Právě se děje

Další zprávy