Světoví miliardáři stárnou. Gatesovi je už 55 let

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 10. 2010 9:40
Gates se již výkonných funkcí vzdal, Buffet nikoli. Připravuje si ale nástupce
Foto: Reuters

New York - Billa Gatese má velká část lidí v paměti jako mladíka, který neuvěřitelně a hlavně velmi rychle zbohatl. Jenže i na jeho tváři se už objevily vrásky. 28. října je rodákovi z amerického Seattlu, jehož majetek se stabilně pohybuje nad hodnotou 50 miliard dolarů, již 55 let.

Jeho kariéra začala v 70. letech, kdy spolu s Paulem Allenem založil společnost Micro-Soft. Firmička. Jméno si udělal díky softwaru umožňujícímu používat programovací jazyk Basic na tehdy populárním počítači Altair 8800.

V roce 1980 se na Microsoft obrátila společnost IBM s požadavkem na podobný program pro svou platformu IBM PC. Během jednání se představitelé IBM zmínili i o potřebě nového operačního systému, na což Gates zareagoval promptně. Od firmičky Seattle Computer Products koupil práva na operační systém 86-DOS, upravil ho a obratem licencoval IBM.

Windows byl třešničkou na dortu

Díky masovému rozšíření IBM PC se z operačního systému MS-DOS stal bestseller, který katapultoval Microsoft mezi nejvýznamnější firmy v oboru. Toto postavení pak ještě utvrdil "obrázkový" operační systém Windows, jehož první verze vyšla na podzim 1985.

Gates už nyní Microsofot osobně neřídí. V červnu 2008 se ale výkonných pravomocí vzdal, aby se mohl více věnovat své charitativní činnosti. I nadále však zůstává předsedou správní rady a akcionářem firmy.

Svůj věk si uvědomuje i jeho kolega z předních příček žebříčku miliardářů časopisu Forbes - osmdesátiletý investor Warren Buffett. Ten si dokonce, podle deníku The Wall Street Journal (WSJ), připravuje nástupce.

Měl by se jím stát poměrně neznámý manažer malého hedgeového fondu z Connecticutu Todd Combs. Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway mu nyní dala na starost část svého zhruba stomiliardového investičního portfolia. Buffett nicméně zároveň oznámil, že se zatím do důchodu nechystá.

Buffet ale do důchodu neodchází

Berkshire podle něj začala jeho případného nástupce hledat v roce 2005. Jmenování Combse pak investor označil za významný krok. "Pokud dnes večer umřu, nebude správní rada mít prázdné ruce," podotkl.

Warren Buffet
Warren Buffet | Foto: Reuters

Combsovi je 39 let a dosud spravoval aktiva v hodnotě kolem 400 milionů dolarů a zaměřoval se hlavně na akcie společností poskytujících finanční služby. Proto je poněkud překvapivé, že si Buffet vybral právě jeho. Zřejmě si ho ještě hodlá prověřit.

Combs totiž nepřevezme veškeré investice ve firmě, dokud ji povede Buffett. "Mám dvojitou pozici jako šéf celé firmy a hlava investičních operací, a tak to zůstane," řekl investor a jeden z nejbohatších lidí na světě.

Combs bude nejprve podle legendárního finančníka mít na starost portfolio, "se kterým se bude cítit dobře", a postupně je během následujících měsíců bude rozšiřovat. Nový investiční manažer Berkshire přichází do firmy, která má ve své centrále jen mírně přes 20 zaměstnanců, ale vlastní více než 70 firem, jež dohromady zaměstnávají přes 250 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy