Světové akcie dál padají v obavě z návratu recese

ČTK Karel Toman, ČTK
5. 9. 2011 15:20
"Vše se nyní obrací v globální ekonomickou pohromu," varuje nobelista Krugman
Akciový propad na snímku z Milána
Akciový propad na snímku z Milána | Foto: Reuters

Londýn - Akcie na evropských burzách navázaly na propad z konce minulého týdne. Na vině je hlavně strach z nové recese americké ekonomiky.

Pravděpodobnost tohoto scénáře zvýšila špatná data z tamního trhu práce, podle který v srpnu v USA nevznikla prakticky žádná pracovní místa.

Nejvíc klesaly akcie bank, na které navíc doléhají vleklé problémy v eurozóně. Pod tlak se tak opět dostaly i řecké, španělské a italské dluhopisy.

"Splácení dluhů se totiž kvůli hrozící recesi ztíží," upozornil ve svém blogu držitel Nobelovy ceny Paul Krugman. "Vše se tak nyní obrací v globální ekonomickou pohromu," dodal.

Ropa Brent v obavách z recese klesla v pondělí pod 110 dolarů za barel, přičemž zlato coby tradiční útočiště investorů v nejistých dobách naopak posílilo o opět se tak přehouplo přes 1900 dolarů za trojskou unci.

Špatný začátek týdne věští neklidný podzim

"Není to zrovna dobrý začátek týdne. Hodně se prodávají banky, především kvůli slabému růstu a také kvůli tomu, že situace v eurozóně se nelepší," podotkl hlavní analytik finanční společnosti Brewin Dolphin Mike Lenhoff.

"Každým dnem se zdá být čím dál tím jasnější, že jen dva roky po tak zvané 'Velké recesi' čeká vyspělé ekonomiky v čele s USA a eurozónou v lepším případě stagnace a v horším pak další recese," napsal v ranním komentáři ČSOB ekonom Jan Čermák.

Celoevropský index FTSEurofirst 300 v poledne ztrácel zhruba 2,6 procenta a pohyboval se v blízkosti 924 bodů. Během dopoledne ale byly ztráty ještě o něco výraznější a blížily se třem procentům. Hluboké ztráty postihly německé akcie, jejichž index klesl nejníže za téměř dva roky.

Statistika z minulého týdne potvrdila, že míra nezaměstnanosti v USA se drží nad devíti procenty. Zároveň se ukázalo, že během června a července vzniklo méně pracovních míst, než se čekalo.

Banky opět pod palbou

Hlavní bankovní index Stoxx Europe 600 dnes ztrácel zhruba 3,3 procenta, a banky tak patřily k nejztrátovějším titulům.

Nejvíce klesaly akcie britských bank Barclays a Royal Bank of Scotland, v obou případech o více než šest procent. Oba ústavy jsou totiž součástí skupiny bank, na které kvůli prodeji nekvalitních hypotečních zástavních listů podal žalobu americký Federální úřad pro financován bydlení (FHFA).

Hlavní index německých akcií DAX oslaboval o 3,95 procenta na 5319 bodů. Přes šest procent odepisovaly akcie Deutsche Bank.

I přes depresivní vyhlídky na blížící se podzim a zimu však ekonom Čermák tvrdí, že oproti poslední recesi je situace jiná.

Přijde  nové "šrotovné"?

Rizika na finančních trzích totiž podle něj zatím nedosahují takových hodnot jako po pádu Lehman Brother na přelomu let 2008 a 2009.

"To se pochopitelně může změnit, ale prozatím tomu tak není, což je určitě plus, neboť čeká-li vyspělý svět recese, pak je důležité, aby se to obešlo bez finanční krize," tvrdí  Čermák. "Bohužel poslední zprávy z Řecka v tomto ohledu nejsou povzbudivé ," dodává však vzápětí.

Nevylučuje proto, že bude růst tlak na to, aby země, které začaly šetřit a mají přitom obchodní přebytky, jako Německo a Čína, pomohly ekonomice novou stimulací.


 

Právě se děje

Další zprávy