Světová ekonomika poroste rychleji, tvrdí MMF

ČTK ČTK
26. 1. 2010 15:48
Světovou ekonomiku letos i v příštím roce potáhne hlavně Čína. Růst bude větší než se čekalo
Foto: Reuters

Washington - Světová ekonomika by měla letos růst rychleji než se původně předpokládalo. Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu na letošní rok na 3,9 procenta a příští rok počítá s dalším zrychlením až na 4,3 procenta.

Fond to dnes uvedl ve svém aktualizovaném výhledu. V minulé zprávě World Economic Outlook z loňského října měnový fond na letošní rok počítal s růstem o 3,1 procenta a příští rok o 4,2 procenta.

Světové ekonomice by více než činil dřívější odhad, měly pomoci vyspělé země. Tam až dosud MMF počítal na letošní rok s růstem hrubého domácího produktu v rozsahu 1,3 procenta. Nyní fond předpokládá, že růst v této skupině států dosáhne 2,1 procenta. Na příští rok ale MMF výhled vyspělým zemím snížil. Týká se to hlavně Spojených států, Francie a Japonska.

Čína a Rusko porostou rychle

S podstatně větším růstem než dosud měnový fond počítá i v Rusku, a to jak letos, tak i příští rok. Zemím střední a východní Evropy fond mírně zlepšil výhled pouze na letošní rok, rok 2011 přinese pomalejší růst.

Z významných zemí potáhne globální růst i nadále Čína, které měnový fond zvýšil odhad růstu ekonomiky na letošní rok na rovných deset procent z dosavadních devíti. Podobným tepmpem má čínská ekonomika růst i příští rok.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy