Svět hloubí obchodní zákopy, cítí to i firmy v Česku

Karel Toman
24. 7. 2009 19:14
Počet žádostí o ochranu trhů vzrostl, příští rok se čeká růst protekcionismu

New York, Praha - Světové trhy dál kopou ochranářské příkopy a pociťovat to začínají i české firmy, hlavně v obchodě s Čínou.

Podle průzkumu profesora Chada Browna z massachusetské Brandeisovy univerzity vzrostl celosvětově počet žádostí domácích průmyslů na svou ochranu před dovozem ze zahraničí v druhém kvartálu meziročně o 12 procent.

Data, která sbíral do Globální antidumpingové databáze, naznačují až dvojnásobný nárůst těchto žádostí oproti prvnímu pololetí 2007.

Vývoz za Čínskou zeď? Téměř nemožné

Šetření spojená s těmito žádostmi přitom podle Browna obvykle předcházejí samotným ochranářským omezením o 12 až 14 měsíců. To podle něj svědčí pro nárůst protekcionistických opatření v příštím roce.

Česká hospodářská komora zatím žádnou firmu, která by byla přímo postižena protekcionistickým opatřením, neeviduje.
"Když ale řešíme požadavky pro exportéry do Číny upozorňujeme je na skutečnost velkých administrativních překážel," vysvětluje mluvčí komory Petr Víšek.

"Export do Číny je v mnoha případech podmíněn tamním čínským zástupcem a musí být navázány velmi dobré vztahy. Běžné výrobky nemají téměř žádnou šanci se tam uplatnit, pouze výrobky high-tech," dodává Víšek.

Podle Brownovy studie je 80 procent všech nových šetření namířeno právě proti Číně. Ta totiž začala svůj trh v globální recesi chránit zřejmě nejvíc.

V druhém čtvrtletí byla nejaktivnější Indie, která se na celkem 35 ochranářských šetření zahájených členy Světové obchodní organizace podílela jednou třetinou. Druhý největší počet nových šetření zahájily Spojené státy americké.

Hráze trhy nezmrazily. Zatím

Protekcionismus je v čase recese nebezpečný. Ukázalo se to za velké hospodářské krize ve třicátých letech, kdy mezi sebou státy rozpoutaly nepokrytou obchodní válku dovozních bariér. To zmrazilo světové trhy a vedlo k vleklé hospodářské krizi.
K tomu zatím nedochází a ochranné bariéry jsou pod historickými limity z období před 20 až 30 lety.

"Letos máme větší štěstí - zatím. Díky lepšímu makroekonomickému managementu, pevnosti pravidel WTO, disciplíně vybudované od konce čtyřicátých let a zdrženlivosti vlád," citovaly Financial Times šéfa Světové obchodní organizace  (WTO) Pascala Lamyho.

"Zaznamenali jsme však nárůst restriktivních tržních opatření, takže zde není žádný prostor pro sebeuspokojení. Musíme zůstat bdělí," dodal Lamy.

 

Právě se děje

Další zprávy