Švédský nábytek byl vloni opět v oblibě. IKEA má rekord

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 1. 2012 12:30
Velké šance ke svému rozvoji vidí švédská firma v Indii
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: IKEA

Stockholm - Rekordní zisky a růsty prodejů prakticky na všech trzích vykázala v loňském finančím roce švédská nábytkářská společnost IKEA. 

Čistý zisk za rok do konce srpna 2011 se zvýšil o 10,3 procenta na 2,97 miliardy eur (75,4 miliardy Kč). Společnost, která působí také v Česku, to uvedla v prohlášení.

Tržby stouply o 6,9 procenta na rekordních 25,17 miliardy eur. Tržby rostly téměř ve všech zemích, nejvíce pak v Rusku, Číně a Polsku. Nižší však byly v některých zemích jižní Evropy, například v Řecku. "Zvýšili jsme podíl na trhu více méně na všech trzích," uvedl generální ředitel Mikael Ohlsson. Dodal, že od září tržby dále rostou.

Velké šance vidí IEA v Indii

IKEA dále expanduje. Vloni otevřela sedm nových obchodů, o rok dříve to bylo 12. Na konci srpna tak měla 287 obchodů ve 41 zemích. V letošním roce plánuje investovat tři miliardy eur do obchodů, továren a maloobchodních center a také do expanze svých větrných elektráren a solárních zdrojů na výrobu energie.

Přestože podíl kupujících z rozvíjejících se ekonomik postupně roste, 79 procent tržeb firmy IKEA stále pochází z Evropy. Největší příležitosti však vidí v Indii, která je rychle rostoucím trhem s 1,2 miliardy obyvatel. Indie nedávno schválila zákony uvolňující podnikání zahraničních firem v zemi.

Firmu IKEA vlastní nadace vedená zakladatelem Ingvarem Kampradem. V České republice IKEA provozuje čtyři obchodní domy a je největším prodejcem nábytku v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy