Švédskou policii zajímají české gripeny

20. 2. 2007 10:16
Londýn - Švédská prokuratura má v hledáčku společnost Saab kvůli korupci v souvislosti s obchodem v České republice.
Jas-39 Gripen předvedl, že umí létat rychle a přesně.
Jas-39 Gripen předvedl, že umí létat rychle a přesně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle dnešního britského deníku Financial Times vyšetřuje zbrojovku Saab, v níž má pětinový podíl britská firma BAE Systems, kvůli obviněním z podplácení v souvislosti s českým nákupem Gripenů v roce 2001. Transakce za 60 miliard korun měla české armádě zajistit 24 těchto letounů.

Česká policie rovněž uvedla, že začala vyšetřovat obvinění z podplácení směřující proti BAE, a to na podnět britských vyšetřovatelů.

Vyšetřování ve Švédsku otevírá novou frontu ve vztahu k BAE, která ale popírá jakékoli pochybení.

Švédský vrchní prokurátor Christer van der Kwast řekl Financial Times, že zahájil předběžné šetření o roli Saabu v českém obchodu a brzy se rozhodne, zda zahájit plné vyšetřování. "Hlavní záležitost se týká BAE Systems, ale vzhledem k tomu, že Saab je s BAE spojen, je otázka, pokud byly nějaké úplatky zaplaceny, zda na tom má Saab nějaký podíl," řekl a potvrdil, že spolupracuje s dalšími vyšetřovateli v zahraničí, i když odmítl říci, kde.

Saab prohlásil, že s vyšetřovateli bude spolupracovat. "BAE prováděla veškerý marketing v tomto obchodu," uvedla ale firma.

Vyšetřování se týká plánovaného prodeje 24 stíhaček Gripen českému letectvu v roce 2001. Šlo o společný podnik mezi Saabem a BAE v poměru 50:50. Obchod byl nakonec zrušen.

 

Právě se děje

Další zprávy