Švédsko odškodní energetické firmy

ČTK, eko
11. 11. 2005 13:53
Stockholm - Švédsko odškodní energetické firmy za uzavření jaderné elektrárny.

Švédsko odškodní energetické koncerny E.ON a Vattenfall za odstavení jaderné elektrárny Barsebäck 2 částkou 5,6 miliardy SEK (asi 17 miliard Kč). Na této částce se zúčastněné strany dohodly za odstavení reaktoru, které se uskutečnilo 1. června v rámci postupného odchodu od jaderné energetiky. Ten si lidé odhlasovali před 25 lety.

Výše odškodného se orientovala podle částky vyplacené za odstavení prvního reaktoru této elektrárny v roce 1999, uvedlo švédské ministerstvo životního prostředí. Elektrárna Barsebäck se dvěma reaktory po 615 megawattech byla podle agentury DPA považována za kontroverzní již od svého uvedení do provozu v letech 1975 a 1977, protože stála v bezprostřední blízkosti třetího největšího švédského města Malmö a navíc přes úzký průliv Öresund sousedila s dánským hlavním městem Kodaní.

Zatímco mluvčí firmy Vattenfall označil dohodnuté odškodnění za uspokojivé, šéf švédské pobočky E.ON Lars Frithiof znovu kritizoval odstavení elektrárny jako špatné pro všechny zúčastněné strany.

Švédská vláda zatím nestanovila žádný časový plán pro odstavení dalších deseti jaderných energobloků v zemi, přestože se lidové referendum vyslovilo pro odchod od jaderné energetiky už v roce 1980, tedy před 25 lety.

Od té doby se však nálady veřejnosti zase poněkud změnily a značná část Švédů už nepovažuje zrušení jaderných elektráren za tolik naléhavé. Vše nasvědčuje tomu, že výsledkem bude tichý konsens podobný německému řešení, tedy že elektrárny budou fungovat do konce své životnosti, než budou zrušeny.

 

Právě se děje

Další zprávy