Svatba Daimleru a Chrysleru končí rozvodem

Red eko, čtk
14. 5. 2007 12:40
Daimler prodá Chrysler za 5,5 miliardy

Frankfurt - Byla to velká a slavná svatba automobilových gigantů. Manželství však nevydrželo ani deset let.

Německá automobilová skupina DaimlerChrysler prodá svou americkou divizi Chrysler fondu soukromého kapitálu Cerberus Capital Management za 5,5 miliardy eur. Potvrdila to dnes DaimlerChrysler. Znamená to úplné zrušení fúze německého DaimlerBenz a americké firmy z roku 1998.

Cerberus získá 80,1 procenta nově vzniklé firmy Chrysler Holding LLC a DaimlerChrysler si ponechá zbytek. Z německé části skupiny by se po schválení akcionáři měla stát společnost Daimler AG.

Celá transakce by měla být hotova do třetího čtvrtletí. V letošním roce si bude muset Daimler kvůli nákladům na ni odepsat ze zisku tři až čtyři miliardy eur.

"Jsme přesvědčeni, že jsme nalezli řešení, které vytvoří nejvyšší možnou hodnotu - jak pro Daimler, tak pro Chrysler," uvedl podle agentury AP generální ředitel DaimlerChrysler Dieter Zetsche. "Touto transakcí jsme vytvořili náležité podmínky pro nový začátek Chrysleru i Daimleru," dodal. Obě firmy budou podle Zetscheho i nadále spolupracovat ve vývoji, nákupech a finančních službách.

Svatba byla drahá - Daimler tenkrát zaplatil 36 miliard dolarů. Rozhodně se tedy moc nevyplatila.

Cerberus o Chrysler soupeřil podle tisku s dalším fondem Blackstone Group, kanadským výrobcem autodílů Magna International a známým americkým investorem do automobilek Kirkem Kerkorianem.

"Tahle svatba dvou kolosů se ukázala být absolutním propadákem," uvádí Hans-Richard Schmitz, jeden z dlouhé řady investorů, který již dlouhou řadu let volá po rozdělení.

Pokud se Němci, tedy Daimler, brzy Chrysleru nezbaví, může se sám stát terčem nájezdníků, varoval před oficiálním oznámením Schmitz.

Chrysler je nejmenší ze tří amerických automobilek. Firma loni utrpěla ztrátu 1,5 miliardy dolarů a nyní prochází restrukturalizací a rušením asi 13 tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy