Střet zájmů? Doporučili nákup vakcín od svých sponzorů

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 6. 2010 11:40
Vědci, kteří vypracovali pro WHO doporučení k nákupu vakcín proti chřipce byli při jiné práci sponzorování výrobci léků.
Na univerzitní půdě se vědci sponzoringem farmaceutických firem netajili. WHO jej však neuvedla a teď se zdá, že jej chtěla zatajit.
Na univerzitní půdě se vědci sponzoringem farmaceutických firem netajili. WHO jej však neuvedla a teď se zdá, že jej chtěla zatajit. | Foto: Ludvík Hradilek

Londýn - Výrobci vakcíny proti prasečí chřipce měli s varováním před pandemií užší vazby než oni nebo Světová zdravotnická organizace (WHO) přiznávala.. Stejní lidé, kteří stáli za doporučením WHO, aby vlády začaly shromažďovat vakcínu pro případ pandemie, totiž byli v minulosti placeni farmaceutickými firmami. Těmi stejnými, které vakcíny vyráběly.

Informuje o tom britský deník Guardian s odvoláním na zprávu British Medical Journal a Úřadu investigativní žurnalistiky.

Podle ní jsou autory směrnice WHO vydané v roce 2004 tři vědci, kteří byli dříve placeni za práci pro společnost Roche, vyrábějící vakcínu Tamiflu a pro GlaxoSmithKline, výrobce vakcíny Relenza.

Podle odborníků tyto farmaceutické giganty vydělaly více než 7 miliard dolarů na zakázkách pro vlády. Ty začaly vakcíny hromadně nakupovat loni, když WHO varovala před propuknutím pandemie takzvané prasečí chřipky. Vakcíny nakupovalo například Polsko, ale i Česká republika a Velká Británie. Ta utratila miliardu liber poté, co byla varována, že by na následky chřipky mohlo zemřít až 65 tisíc jejích obyvatel.

Světová zdravotnická organizace čelila kritice nedostatečné průhlednosti už loni, když očekávaná pandemie nepropukla. V příslušné směrnici WHO z roku 2004 stojí: "Země, které zvažují použití antivirotik jako součásti svého pandemického plánu by měly vytvořit zásobu předem."

Samotní vědci, kteří jsou autory tohoto doporučení, se svou minulou prací pro farmaceutické firmy nijak netají a uvádějí ji ve svých výzkumech na univerzitách. Tento typ sponzoringu je při výzkumech a studiích běžný. Žádný z těchto odkazů však WHO nezmínila. Zpráva kritizuje především to, že součástí směrnice nebyla doložka o konfliktu zájmů, což nyní staví doporučení WHO do špatného světla.

 

Právě se děje

Další zprávy