Další stávka v Lufthanse, ruší se lety Praha - Frankfurt

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 12. 2014 6:43
Nový protest začne v pondělí v poledne a má skončit v úterý o půlnoci. Odbory jím reagují na neúspěšná jednání o důchodovém programu.
Protestující zaměstnanci Lufthansy.
Protestující zaměstnanci Lufthansy. | Foto: Reuters

Berlín - Německé odbory vyhlásily na pondělí a úterý další stávku v letecké společnosti Lufthansa. Nový protest je reakcí na nezdar jednání o důchodovém programu.

Lufthansa podle svého webu v pondělí zruší šest letů a v úterý osm letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem.

Agentura DPA oznámila, že stávka se bude od pondělních 12:00 SEČ do úterních 23:59 SEČ týkat letů na krátké a střední vzdálenosti. Dálkové spoje postihne v úterý od 03:00 SEČ do 23:59 SEČ. Nízkonákladové aerolinky Germanwings, které jsou dceřinou společností Lufthansy, stávka nezasáhne.

Odborové sdružení pilotů Vereinigung Cockpit (VC) v sobotu oznámilo, že vyjednávání s Lufthansou o důchodovém programu pro piloty zkrachovalo. Odboráři zároveň varovali, že stávky mohou přijít kdykoli, a pouze ujistili, že se k nim neuchýlí o Vánocích.

Společnost Lufthansa v neděli uvedla, že stávka je zcela nepřiměřená, a vyzvala k okamžitému obnovení jednání.

Odbory se dlouhodobě přou s vedením největších německých aerolinií o důchodový program, který vznikl před desítkami let, kdy piloti odcházeli do penze v 55 letech. Lufthansa chce nyní posunout věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí nemůže dovolit udržet program v dosavadní podobě.

Vedení Lufthansy podle odborového svazu nepřistoupilo na kompromis. Lufthansa naopak tvrdí, že v nejnovějším kole rozhovorů učinila několik ústupků, včetně souhlasu s pětiprocentním zvýšením mezd. Odchod pilotů do penze v 55 letech ale odmítá.

Kvůli sporu se letos konalo už několik stávek. Osm takových akcí zaměstnanců Lufthansy snížilo provozní zisk firmy o 160 milionů eur. Aerolinky v důsledku toho letos již dvakrát snížily odhad provozního zisku pro rok 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy