Stávka v Grangemouth skončila. Cena ropy klesla

Redakce EKO, Reuters
29. 4. 2008 10:10
Cena za barel ropy se drží na 118 dolarech
Stávkuje se. Část ropy přestala do Británie téct.
Stávkuje se. Část ropy přestala do Británie téct. | Foto: Reuters

Grangemouth - Práce ve skotské rafinerii, která přivádí do Velké Británie polovinu vytěžené ropy, byly po dvou dnech obnoveny.

"Stávka skončila. Chlapi jsou zpátky v práci," odcitovala agentura Reuters mluvčí odborového svazu Marka Lyona. Obnovení plného provozu rafinerie ale bude trvat až tři týdny.

Na dvoudenní stávku skotských zaměstnanců rafinerie v Grangemouth v pondělí zareagovala cena ropy, která se přiblížila ke 120 dolarům za barel.

Dnes se však americká lehká ropa obchodovala pouze za 118,75 dolarů za barel a severomořská ropa Brent klesla na 116,52 dolaru.

Chceme vyšší mzdy

Kvůli stávce za vyšší penze byl na krátký čas odstaven obří ropovod Forties, který přivádí polovinu veškeré ropy, která se v Británii vytěží. Odhaduje se, že ztráty dosáhnou 100 milionů liber.

Provozovatel jediné skotské rafinerie Ineos však požadavky 1200 zaměstnanců odmítá. Británie se tak na čas stala rukojmím skotských odborářů.

V Grangemouthu se totiž vyrábí desetina benzinu a nafty v zemi, takže se brzy očekávají fronty u čerpacích stanic. Celkem se zde denně zpracuje 200 tisíc barelů ropy.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy