Stávka pilotů: SAS ruší další lety

čtk, mid
24. 1. 2006 15:41
Kodaň - Skandinávská letecká společnost SAS dnes zrušila další stovky letů z dánské Kodaně a norského Osla. Druhý den po sobě do práce nenastoupili dánští stávkující a norští "nemocní" piloti, uvedla agentura AP. Protesty souvisejí s plánem rozdělení firmy na národní divize.
Foto: Reuters

SAS Denmark zrušila všechny evropské lety z Kodaně a do Kodaně do páté hodiny SEČ. Mezikontinentální lety divokou stávkou
postiženy nejsou, uvedla společnost. V pondělí firma zrušila z Kodaně 270 letů, včetně dvou letů do Prahy, a dotklo se to asi 20 tisíc cestujících.

Podobně jako v pondělí i dnes norská SAS Braathens zruší asi stovku letů z Osla, což postihne asi 10.000 lidí. Desítky norských pilotů mají druhý den nemocenskou, podle firmy to však je zřejmě protest související s dánskou stávkou.

Dánští piloti protestují proti plánům SAS obnovit v rámci skupiny národní vlajkové přepravce. Kolektivní mzdová jednání v rámci celé SAS by tak byla nahrazena vyjednáváním v jednotlivých národních divizích. Piloti se obávají, že by to mohlo vést k propouštění a zhoršení pracovních podmínek. Piloti SAS se mají s vedením firmy sejít dnes ve Stockholmu.

Podle zdrojů z pražského letiště by stávka mohla skončit dnes okolo sedmé hodiny večer. Českých letů se zatím protest pilotů dotkl jen minimálně: Mezi Kodaní a Prahou bylo od včerejška oboustranně zrušeno 8 letů, na které mělo zakoupeno letenky okolo dvou set cestujících. Další lety již zřejme zrušeny nebudou.

Poškozeným zákazníkům nabízí SAS náhradou neobsazená místa jiných leteckých společností. nebo proplacení lístků. Náklady protestů zatím SAS vyčísleny nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy