Starbucks vyhrál soud v Číně

ČTK, eko
2. 1. 2006 13:04
Peking - Šanghajský soud rozhodl, že čínská společnost Shanghai Xingbake Coffee Co. Ltd. poškodila autorská práva amerického řetězce kaváren Starbucks Corp.

Čínský podnik bude muset americké firmě zaplatit odškodnění půl milionu jüanů, tedy přes 1,5 milionu Kč. Uvedla to dnes čínská státní média.

PŘEČTĚTE SI: Blata zažalovala čínského plagiátora

Šanghajská společnost musí pokutu zaplatit proto, že její název je čínským překladem výrazu Starbucks, napsal list China Daily. Shanghai Xingbake Coffee také používala podobný motiv firemního loga a stejné barvy jako americký řetězec.

Peking slíbil, že bude chránit práva duševního vlastnictví, protože výroba pirátských kopií západního zboží od oblečení po software zhoršila obchodní vztahy mezi Čínou a Západem. Shanghai Xingbake se zaregistrovala v roce 1999, tedy poté, co v Číně přihlásil svou známku Starbucks. Americký řetězec se kvůli počínání šanghajského podniku obrátil na soud v roce 2003.

Starbucks vstoupil na čínský trh v roce 1998 a od té doby otevřel spolu se třemi čínskými partnery zhruba 140 kaváren. V poslední době otevírá Starbucks nové provozovny přímo a sám, protože čínská vláda v oboru uvolnila vlastnická pravidla pro zahraniční společnosti, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy