Srp a kladivo nesmí být ochrannou známkou, rozhodla EU

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 9. 2011 18:50
Některé země EU zobrazování sovětských symbolů zakazují
Čína, Laos, Vietnam, Severní Korea a Kuba zůstávají posledními postkomunistickými zeměmi.
Čína, Laos, Vietnam, Severní Korea a Kuba zůstávají posledními postkomunistickými zeměmi. | Foto: Reuters

Lucemburk - Tribunál Evropské unie odmítl udělit ochrannou známku na znak, který zobrazuje rudou hvězdu, srp a kladivo. Symboly bývalého Sovětského svazu podle soudu odporují veřejnému pořádku v zemích střední a východní Evropy.

Soud tak nevyhověl žalobě ruské skupině Couture Tech, která o registraci známky usiluje.

O ochranu značky, které znázorňuje rudou hvězdu a zeměkouli se symboly srpu a kladiv a uprostřed, zažádala firma v roce 2006. Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) ovšem její žádost zamítl. Jako důvod uvedl, že symboly porušují právní předpisy té části EU, která byla v minulosti podrobena sovětskému režimu.

Podle OHIM nebylo pochyb, že se jedná o znak SSSR. Ten navíc neobsahoval žádné dodatečné prvky, které by mohly „rozvolnit nebo přeměnit obsah tohoto symbolu" tak, aby jej veřejnost v postkomunistické Evropě vnímala jinak.

Některé země sovětské symboly zakazují

Couture Tech se následně u Tribunálu domáhala změny tohoto rozhodnutí. Tribunál ale v úterý potvrdil stanovisko OHIM. Za země, ve kterých uvedené znaky odporují veřejnému pořádku nebo dobrým mravům, označil především Maďarsko, Lotyšsko a Českou republiku.

"Podle maďarských právních předpisů jsou totiž srp, kladivo a červená pěticípá hvězda považovány za symboly tyranie," stojí v rozsudku.

Zobrazování znaků SSSR několik zemí EU vysloveně zakazuje, některé státy je dokonce staví na stejnou úroveň jako nacistické symboly, ať už zmíněné Lotyšsko a Maďarsko nebo Estonsko.

Známka Bin Ladin také neprošla

Tribunál ve svém rozhodnutí zároveň zdůraznit, že zamítnout poskytnutí ochranné známky může i v případě, že daný symbol není přípustný pouze v části Unie - i kdyby se jednalo o jediný stát.

Kvůli rozporu s veřejným pořádkem a dobrými mravy odmítl OHIM zaregistrovat slovní ochrannou známku "Bin Ladin", o kterou žádala švýcarská společnost Falcon Sporting Goods.

S žádostmi o obchodní značku, která odporuje veřejnému pořádku nebo dobrým mravům, má zkušenost i český Úřad průmyslového vlastnictví. "Určitě se nám stalo, že přihlášky obsahovaly symboly, které veřejnost může spojovat s rasistickými nebo genocidními názory," komentuje JuDr. Iva Koutná z odboru ochranných známek. Na jednotlivé případy si ovšem nevzpomíná.

 

Právě se děje

Další zprávy