Spotřeba i produkce ropy je nejnižší od roku 1982

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 6. 2010 15:09
Díky novým nalezištím se světové zásoby ropy zatím netenčí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: BASF

Londýn - Světová spotřeba ropy už druhý rok klesá a je nejnižší od roku 1982. Denní odběr této suroviny klesl v roce 2009 v celosvětovém měřítku o 1,9 milionů barelů ropy.

Vyplývá to alespoň ze ročního přehledu těžební společnosti British Petroleum, která je jedním z největších producentů ropy a zemního plynu na světě.

Na nejnižší úroveň od roku 1982 klesla rovněž produkce černého zlata, která loni celosvětově klesla o dva miliony barelů denně. Naopak zásoba ropy díky novým nalezištím, především v Asii a Pacifiku, stoupla na 1,33 trilionu barelů, což je asi o 700 tisíc barelů více, než v roce 2008.

Zásoba zemního plynu ale vzrostla ještě markantněji, a to o 2,21 trilionů krychlových metrů. Jeho celosvětová produkce nicméně v roce v roce 2009 poprvé v historii klesla a to o 2,1 procentního bodu.  

British Petroleum byla v poslední době v médiích exponovaná především kvůli havárii jejího ropného vrtu v Mexickém zálivu. Únik suroviny do oceánu způsobil nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států.


 

Právě se děje

Další zprávy