Spotřeba elektřiny ve světě poprvé od roku 1945 klesne

ČTK ČTK
22. 5. 2009 12:20
Za zhruba tři čtvrtiny poklesu spotřeby elektřiny ve světě bude zodpovědný průmysl, nikoli domácnosti
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Spotřeba elektřiny ve světě letos klesne asi o 3,5 procenta, což bude první pokles od roku 1945. Napsal to dnes ekonomický list Financial Times (FT), který se odvolává na zprávu Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Poklesu spotřeby elektřiny se podle agentury letos nevyhne ani Čína. Tam by se mělo spotřebovat o více než dvě procenta elektrické energie méně než v roce 2008. Spotřeba energie se v Číně považuje za spolehlivější měřítko vývoje ekonomiky než jsou statistiky.

Mnohem větší propad zaznamená Rusko, kde by spotřeba elektřiny měla letos klesnout o téměř deset procent.

V zemích, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), by pokles spotřeby elektřiny měl v letošním roce dosahovat skoro pěti procent.

Za zhruba tři čtvrtiny poklesu spotřeby elektřiny ve světě bude zodpovědný průmysl, nikoli domácnosti. Méně elektřiny podle agentury odebírají čínské podniky, což je logický důsledek poklesu poptávky ve světě v důsledku hospodářské krize. Výjimkou podle agentury bude Indie, kde by se měla spotřeba elektřiny letos asi o jedno procento zvýšit.

"Ukazuje se, jak hlubokou recesí teď procházíme," řekl hlavní ekonom IEA Fatih Birol, jehož citují FT. IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro nejvyspělejší země světa včetně České republiky.

V Česku by spotřeba podle odborníků mohla v letošním roce klesnout o tři až osm procent.

Například podle Deana Brabce z mezinárodní poradenské firmy Arthur D. Little by kvůli propadu průmyslové výroby mohla klesnout o šest až osm procent, analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák očekává za celý letošní rok propad spotřeby naopak jen o tři procenta.

Společnost ČEZ odhaduje propad o tři až čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy