Spor o plyn - dohoda v poslední hodině

Reuters, pav
31. 12. 2006 22:50
Minsk/Moskva - Ruský vývozce plynu Gazprom na poslední chvíli utlumil hrozbu, že od rána přeruší dodávky do Běloruska. A tím i části Evropy.
Alexander Olejnikov prochází kolem nádob s plynem v prodejně v běloruském městě Rudensk, 50 kilometrů od Minsku. Od Nového roku Bělorusko může být bez plynu, Gazprom pohrozil, že zastaví dodávky kvůli sporům o cenu.
Alexander Olejnikov prochází kolem nádob s plynem v prodejně v běloruském městě Rudensk, 50 kilometrů od Minsku. Od Nového roku Bělorusko může být bez plynu, Gazprom pohrozil, že zastaví dodávky kvůli sporům o cenu. | Foto: reuters

Ruská společnost se totiž nakonec v neděli dohodla s Běloruskem na cenách za dodávky plynu pro rok 2007. Dohodu zástupci plynárenského gigantu a běloruské vlády podepsali v Moskvě. Podařilo se tak zabránit výpadku dodávek do některých evropských zemí, zejména do Polska a Německa. Strany dosáhly dohody jen několik hodin před vypršením lhůty, kterou ruská firma Minsku dala.

Bělorusko nakonec souhlasí se zvýšením ceny ze 46 na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových plynu, uvedla agentura Reuters.

Pár hodin do ultimáta

Právě kvůli ceně Gazprom na konci roku vyhrotil spor, který se táhl už několik týdnů.

"Způsob, jakým rozhovory v tuto chvíli pokračují, nás vybízí, abychom byli připraveni na kritický vývoj událostí," prohlásil na začátku víkendu mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Gazprom následně uvedl, že by mohl odpojit dodávky Bělorusku 1. ledna v 08:00 SEČ. Již dříve opakovaně varoval, že chybějící nová cenová dohoda s Běloruskem může přerušit dodávky plynu do Evropy, především do Polska a Německa, které odebírají plyn jdoucí přes Bělorusko.

Česko mimo přímé ohrožení

České republiky se spor přímo netýkal, protože český RWE Transgas odebírá plyn z Ruska přes Ukrajinu.

Připomeňte si
Autor fotografie: Gazprom

Připomeňte si

  • "Postsovětskou" válku o plyn už řeší EU
  • Gazprom: Ukrajina ukradla plyn Evropě
  • Rusko - ukrajinská válka o plyn končí

Gazprom původně požadoval, aby mu Bělorusko v příštím roce platilo 105 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu. Poslední kolo jednání s Běloruskem pak bylo nečekaně přerušeno v pátek večer, když běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že nebude tolerovat vydírání od ruské strany a že jeho země ve sporu neustoupí, napsala agentura Reuters.

Spor s Běloruskem je součástí rozsáhlejších aktivit Gazpromu, který se snaží přiblížit ceny plynu pro bývalé státy Sovětského svazu cenám, za něž platí plyn Evropa. Původně chtěl Gazprom zvýšit Bělorusům cenu až na 200 dolarů za 1000 metrů krychlových, protože ceny pro Evropu nyní přesahují 250 dolarů.

Lukašenko: Jsme jedna zóna

Bělorusko však argumentovalo tím, že obě země jsou součástí společné ekonomické zóny. Západní pozorovatelé považují kroky Gazpromu za snahu zneužít surovinové zdroje Ruska k politickému nátlaku.

Spor mezi Ruskem a Běloruskem připomíná obdobný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přesně před rokem. Kvůli němu se počátkem tohoto roku narušil na několik dní export ruského plynu do střední a západní Evropy. Zatímco přes Ukrajinu jde na západ 80 procent vyváženého ruského plynu, přes Bělorusko jde zbylých 20 procent.

Dobrá cena?

Cena, na níž se Gazprom s Běloruskem nakonec dohodl, je mezi všemi postsovětskými republikami zdaleka nejnižší.

Moldávie má například od Nového roku Gazpromu platit 170 dolarů a Gruzie dokonce 235 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy