Spor o paštiku: Ruská konzervárna porazila u soudu Hamé

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 8. 2010 11:28
Místo medvěda je sice husa, nápis je však prakticky stejný

Moskva - Vypadají jako paštiky od Hamé, ale chutnají jinak. I když jejich logo je velmi podobné. A výrobky ruské konzervárny Ruzkom budou zákazníky ruské pobočky Hamé mást dál. Rozhodl o tom moskevský arbitrážní soud.

Jak s odkazem na ruskou agenturu RBC informoval server iHned, Ruzkom umístil na své paštiky z nové řady "Naše nová kvalita" výrazný nápis Naše, který se od jména Hamé liší pouze otočenou pozicí písmena M, tedy v azbuce písmena Š. Logo sice místo medvěda z Hamé dotváří hlava husy, ale na téměř totožném designu celé konzery jde o těžko postřehnutelný detail.

Ruská pobočka největší české konzervárny si stěžovala, že Ruzkom okopíroval její design, zákazníci zboží zaměňují a pak si na kvalitu paštik stěžují. Proto Hamé požadovalo odškodné 8,25 milionu rublů, tedy v přepočtu 5 milionů korun a stažení a zničení výrobků s logem Naše.

Hamé se chce bránit dalších soudů

Přestože soudu firma předložila výsledky průzkumu veřejného mínění a dva odborné posudky potvrzující plagiátorství Ruzkomu, soud naznal, že loga stejná nejsou a žalobu zamítl.

"Jsme z toho rozhodnutí v šoku. Pokud v Moskvě neuhájíme svá práva, jsme odhodlání věc předložit evropskému soudu," řekla právnička Hamé v Rusku Viktorija Kroškinová.

Ruzkom chce podle informací agentury RBC výsledku využít a nechat si značku Naše zaregistrovat.

 

Právě se děje

Další zprávy