Reuters: Trump sníží cla a Čína za to koupí americké zemědělské produkty za miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 12. 2019 10:57
Spojené státy pozastaví plánované uvalení cla na další čínské zboží a sníží existující cla na čínský dovoz a Čína se výměnou za to zaváže, že příští rok koupí více amerických zemědělských produktů.
Donald Trump.
Donald Trump. | Foto: Reuters

Spojené státy podle zpráv agentury Reuters vycházejících z dvou nejmenovaných zdrojů pozastaví plánované uvalení cel na čínský dovoz za téměř 160 miliard dolarů ročně. Tato cla měla původně vejít v platnost 15. prosince. Zároveň Washington sníží existující cla na čínský dovoz až o 50 procent.

Peking by se podle zdrojů měl výměnou za americké ústupky zavázat, že koupí v příštím roce americké zemědělské produkty v hodnotě 50 miliard dolarů, což je dvojnásobek oproti roku 2017 před začátkem čínsko-americké obchodní války.

Agentura Reuters zároveň uvedla, že cílem opatření je zmírnit obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Bílý dům nevydal k jednání oficiální prohlášení, což podle Reuters vyvolává spekulace o tom, zda s návrhy souhlasily obě zainteresované strany.

Spojené státy a Čína spolu od loňského roku vedou obchodní válku, ve které na sebe vzájemně uvalují cla. Zároveň se snaží dosáhnout dohody, která by jejich obchodní spory vyřešila.

 

Právě se děje

Další zprávy