Spojené státy se příliš zadlužují, varují finanční esa

alt, Reuters
24. 8. 2008 0:10
Ekonomika se letos nezlepší, soudí Buffett
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Spojeným státům hrozí ekonomická katastrofa, pokud nenajdou způsob, jak splatit svoje závazky ve výši 53 bilionů dolarů. Upozorňuje na to dokument nazvaný I.O.U.S.A., který měl tento týden premiéru.

A připojil se i nejbohatší muž světa a majitel investičního impéria Berkshire Hathaway Warren Buffett. Sám ve filmu vystupuje a promluvil při jeho uvedení do kin.

Reformy jsou potřeba

Samotný národní dluh USA dosahuje zhruba 9,6 bilionu dolarů. V poměru k HDP je to zhruba 65 procent. Zbytek obří sumy 53 bilionů jsou budoucí závazky programů zdravotní a sociální péče.

Ať už se příštím prezidentem USA stane John McCain či Barack Obama, musí provést razantní změny, řekl při premiéře dokumentu David Walker. Ten zná stav pokladny "strýčka Sama" zvláště dobře, působil totiž jako hlavní kontrolor vládního hospodaření.

Ekonom a šéf think-tanku Cato Institute William Niskanen zase prohlásil, že důchodový věk by měl stoupnout na 70 let.

Samotný Buffett je optimističtější. Varoval před růstem dluhu v poměru k HDP, jinak ale podle něj "zdroje jsou".

"Od roku 1776 se nevyplácelo spekulovat na to, že USA půjdou dolů, a není důvod s tím začít ani v roce 2008," řekl miliardář. Ekonomický růst podle něj umožní federální dluh ufinancovat. 

Wall Street jako nudistická pláž

Buffett tento týden v rozhovoru pro televizi CNBC hodnotil i krátkodobější výhled americké ekonomiky.

"Když nastane odliv, zjistíte, kdo plaval bez plavek. Zjišťujeme, že Wall Street byla tak trochu nudistická pláž," prohlásil. Narážel zřejmě na to, jak postupně vyplouvají nad hladinu problémy finančních institucí, které přehnaly poskytování úvěrů.

"Za pět měsíců ode dneška to nebude o nic lepší," komentoval miliardář výhledy ekonomiky. Šéf americké centrální banky Ben Bernanke totiž nevládne žádnou "kouzelnou hůlkou", kterou by mohl zpomalující ekonomický růst a rostoucí inflaci vyřešit.

Prodat pivovary byla chyba

Ochlazení ekonomiky postihuje i některé firmy Buffettova konglomerátu Berkshire Hathaway. Americké akcie teď ale miliardář považuje obecně za atraktivnější než před rokem; údajně ani nespekuluje na pokles dolaru.

Ani "kouzelník z Omahy" ale není neomylný. Chybu udělal například když letos prodal většinu svého podílu v pivovarech Anheuser-Busch za 61 až 62 dolarů za akcii. Nevěřil, že firmě vyjdou námluvy s belgickým InBevem. Jenže vyšly - a InBev za akcii nabídl 70 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy